Odprto pismo

"Ivanka, Donald se ne počuti dobro, pomagaj mu!"

T.L.
11. 8. 2016, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Režiser Michael Moore je pisal Ivanki Trump, saj da njen oče Donald potrebuje pomoč. Nemudoma.

Profimedia
Ivanka velja za Donaldovo zaupnico.

Režiser Michael Moore, ki je v preteklosti obiskal tudi našo državo, je znan po tem, da nima dlake na jeziku ob aktualnih družbeno-političnih dogodkih. 

"Ivanka, tvoj oče ni dobro"

Ob nepredvidljivih ameriških predsedniških volitvah in izjavah republikanskega kandidata Donalda Trumpa, Moore ni mogel molčati. Z javnim pismom, ki ga je objavil na facebooku, pa se ni obrnil na Trumpa neposredno, ampak njegovo hčerko Ivanko, katere mnenje Donald zelo ceni in naj bi po pisanju ameriških medijev veljala za njegovo zaupnico. Na kratko smo povzeli zapise v odprtem pismu, ki ima zelo velik odziv na spletu. 

Moore je v odprtem pismu zapisal:

"Draga Ivanka,

Pišem ti zato, ker tvoj oče ni dobro.

Vsak dan tone globlje – in po njegovem pozivu, da lastniki orožja zagrešijo nasilno dejanje zoper gospo Clinton, je jasno, da potrebuje pomoč, resno pomoč. Njegove izjave in vedenja postajajo vse bolj bizarni, vse bolj se odmaknjeni od resničnosti. Potrebuje intervencijo. In verjamem, da to lahko storiš le ti.

Zaupa ti. Verjame vate. Čeprav te ne poznam osebno, se mi zdiš zelo pametna in prisebna ženska. Mislim, da te bo poslušal. Mora te, saj zdaj ne predstavlja nevarnosti le sebi, nevarnosti je izpostavil tudi naslednjega predsednika Združenih držav Amerike," je ob pozivu Trumpa k atentatu na Clintonovo zapisal Moore, ki je prepričan, da je življenje Clintonove zdaj bolj ogroženo, kot je bilo. Nadaljuje, da bo – če se Clintonovi kaj pripeti – krivda tako na Trumpu kot tudi na njemu bližnjih, v kolikor bodo nemo spremljali dogajanje.

Reuters
Nekoč so bili prijatelji ...

"To pravim z vso prijaznost, skrbjo in zaskrbljenostjo zate, in vem, d aboš storila pravo stvar. Odpelji ga stran, stran od množic. Zdaj. Danes."

Nato je Moore naštel stvari, ki naj jih po nasvetu nekdanjega svetovalca in socialnega delavca Jeffa Gibbsa, Ivanka pove očetu:

"Oče, morava se pogovoriti. Ali se počutiš dobro? Ali imap minuto časa? Prosim, usedi se. Ker to ne bo lahko. Ne, nisem noseča. Gre pa za to, da … sem zelo, zelo zaskrbljena za svojega očeta. Zate.

Oče, dolgujem ti vse. V desetletjih si zgradil imperij, znamko in posle. Skrbel si zame, me navdihoval, zaradi tebe sem danes takšna oseba, kot sem: samozavestna in odkrita ženska. Ampak, oče, zelo sem zaskrbljena. Zadnje čase nisi pri sebi. Oče, ki ga poznam, ne sovraži in ne spodbuja nasilja. Oče, nekoč si bil LIBERALEC. Vzgojil si me v liberalko. Clintonovi so bili tvoji prijatelji – Chelsea je ena mojih najboljših prijateljic! In zdaj se šališ, da bi morali Hillary ubiti? Resno?

Oče, težko to izrečem, ampak plašiš me, plašiš moje prijatelje in plašiš vso državo.

Oče … oče, sedi. Počakali bodo. Nisem še končala. Ne bodo jezen. Skušaj poslušati.

Da, vem da jim je všeč. Množica podivja. Ampak ne ZATE. Nimajo radi TEBE. Radi imajo šov, ki ga ustvarjaš. Ampak tisti, ki si želijo krvavega mesa, se bodo obrnili proti tebi v minuti. Ne, ne ljubijo tebe, jaz te imam rada. Vedno te bom imela rada!"

Trump prestopil mejo norega

Moore nadaljuje s tem, da kako Ivanka prosi očeta, da izstopi iz predsedniške dirke. Češ, da je dosegel, kar je želel in da je zdaj čas, da preneha ter poišče pomoč. Saj da si Ivanka želi svojega očeta nazaj. Trump naj se umakne zaradi sebe, v dobro države in tudi Ivanke. Mesto v zgodovini si je že zagotovil, zdaj pa je čas, da se vrne na jahto in s prijatelji, ki so družini še ostali, srka martinije.

Moore pismo zaključi s priznanjem, da je Trumpa v preteklosti že označil za "norega", ampak politično norega in ne klinično norega. Zdaj pa so po Moorovem prepričanju Trumpove izjave presegle tudi vsakršno mejo norosti.