Svet

EU po ocenah Erdogana pristranska v sodbah o dogajanju v Turčiji

A.K./STA
23. 7. 2016, 16.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Evropska unija je po besedah turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pristranska v sodbah o najnovejšem dogajanju v Turčiji.

Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan

"Dajejo nasprotujoče si izjave. So pristranski in polni predsodkov," je danes za televizijo France 24 po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povedal Erdogan.

Po besedah Erdogana je imela EU že od nekdaj predsodke glede Turčije in tako bo najverjetneje tudi v prihodnje. "Že 53 let nas Evropa pusti čakati pred vrati," je dejal. "Smo v boljšem stanju kot nekatere druge države, ki so postale članice. Nobeni drugi ni bilo treba tako trpeti kot nam," je dodal.

Pomisleki glede uvedbe smrtne kazni, razglasitve izrednih razmer in priprtja množice ljudi

Zunanji ministri EU so pred dnevi v Bruslju ostro obsodili poskus vojaškega udara v Turčiji, hkrati pa so pozvali Ankaro k spoštovanju demokratičnih načel. Turške oblasti, vključno s policijo in varnostnimi silami, so pozvali k zadržanosti in opozorili, da bi morebitna uvedba smrtne kazni, ki jo je napovedal Erdogan po spodletelem državnem udaru, zavrla turško približevanje EU. 

Bruselj in nekateri predstavniki posameznih evropskih držav so tudi izrazili pomisleke glede razglasitve izrednih razmer in priprtja na tisoče ljudi v Turčiji, a Ankara pojasnjuje, da gre za podobne ukrepe, kot so bili sprejeti v Franciji po terorističnih napadih.

Erdogan je v današnjem pogovoru za France 24 poudaril, da se v svojih ravnanjih ravna po volji turškega ljudstva. "Če bo moje ljudstvo, moja država zahtevala smrtno kazen, če bodo predstavniki mojega ljudstva v parlamentu temu pritrdili, moram upoštevati to zahtevo," je povedal. "V demokraciji je najvišja oblast v rokah ljudi," je dodal.

Izpostavil je še, da je Turčija pomagala EU pri soočanju z valom beguncem. "Služili smo ji kot ščit, oni so dajali obljube, ki pa jih niso držali," je dejal.

Turški minister za evropske zadeve Omer Celik je medtem danes poudaril, da se dogovor med Turčijo in EU glede beguncev nepretrgoma izvaja še naprej. Spodleteli državni udar izpred tedna dni in dogajanje po njem po njegovih besedah tudi "ne pomenita konca turške poti" v EU. "Mislimo, da je čas za nov moment," je dejal v pogovoru z novinarji v Ankari.

Najnovejši dogodki v Turčiji, ko so ljudje preplavili ulice v podporo obstoječim oblastem, morajo po besedah Celika biti "mejnik za nov proces" turškega približevanja EU. Izrazil je obžalovanje, da nobeden izmed evropskih voditeljev ni prišel v Turčijo po poskusu državnega udara, da bi podprl turško vodstvo.

"Treba je pokazati več solidarnosti z ljudmi, ki se zavzemajo za demokracijo," je dodal. "Pridite sem in poglejte, kako resno je to. Tisti, ki gledajo na Turčijo od daleč, mislijo, da gre za igro s Pokemoni," je še dodal.