Slabi varnosti ukrepi

Policija znotraj policije preiskuje napad v Nici

G.G./STA
21. 7. 2016, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Francoska vlada je odredila preiskavo policijskega inšpektorata o varnosti v Nici na dan napada pred tednom dni, ko je domnevni džihadist Mohamed Lahouaiej-Bouhlel ubil 84 ljudi. Vlada se sooča z vse glasnejšimi kritikami zaradi slabe varnosti na dan napada.

Svet24
Je bilo za varnost v času praznovanja dovolj dobro poskrbljeno?

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je uvedbo preiskave napovedal po kritikah lokalnih politikov iz Nice, da je bilo na dan napada premalo policistov.

Preiskava inšpektorata, ki ga v Franciji imenujejo "policija znotraj policije", se bo osredotočila na podrobnosti, kako je bilo območje na dan slavja zavarovano in kontrolirano. Odločitev vlade za preiskavo je že pozdravil prvi mož lokalne vlade Christian Estrosi.

Zaradi povezanosti z napadom je v priporu pet oseb, ki naj bi danes nastopile pred protiterorističnim sodiščem v Parizu. Po navedbah neimenovanega sodnega vira bi lahko proti njim uvedli uradno preiskavo.

Gre za štiri moške in žensko, stare med 22 in 40 let, ki so osumljeni, da so bili v stiku za napadalcem pred napadom ali da so mu priskrbeli avtomatsko pištolo, s katero je med napadom streljal na policiste.

Francoz tunizijskega rodu Mohamed Lahouaiej-Bouhlel je minuli četrtek zvečer v središču Nice z 19-tonskim tovornjakom zapeljal v večtisočglavo množico ljudi, ki se je zbrala ob praznovanju francoskega državnega praznika. Ubitih je bilo 84 ljudi, okoli 300 je ranjenih. Odgovornost za napad je v soboto prevzela Islamska država.