Nova premierka

VIDEO in FOTO: Sprašujejo se: Je Borisovo imenovanje nekakšna šala?

T.L.
14. 7. 2016, 11.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Očitno se Veliki Britaniji pod novo premierko in novim zunanjim ministrom obetajo zanimivi časi. Politiki, mediji in družabna omrežja so se z nejevero odzvali na odločitev premierke Mayeve.

Boris Johnson

Komaj je zasedla položaj nove britanske premierke, je Theresa May že poskrbela za prve začudene poglede in šaljive zapise na družabnih omrežjih. Na mesto zunanjega ministra je imenovala kontroverznega Borisa Johnsona, londonskega župana, ki je bil eden od glavnih zagovornikov brexita. 

Johnson je uspel užaliti turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, Baracka Obamo je razglasil za delnega Kenijca, ki ne mara britanskega imperija, Hillary Clinton je primerjal s "sadistično medicinsko sestro v umobolnici". Pohvalil je sirskega predsednika Bašarja Al Asada za boj proti t. i. Islamski državi, čeprav so ob tem umirali tudi civilisti. 

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Mark Toner se je nasmehnil, ko je slišal za novico o Johnsonovem imenovanju, takoj zatem pa dejal, da bodo ZDA vedno sodelovale z Veliko Britanijo zaradi "posebnega odnosa" med državama.

Za domačine s Papue Nove Gvineje je Johnson zapisal, da so nagnjeni h kanibalizmu in pobijanju vodij in se je zaradi zapisa v članku v Telegraphu moral tudi opravičiti.

Izjavil je, da 2000 let staro evropsko zgodovino zaznamujejo poskusi, da bi Evropo poenotili pod enim vodstvom: Hitlerjevim, Napoleonovim in drugimi, kar pa se je vedno končalo tragično.