Pred praznikom

Eksplozija sredi parka, skupil jo je nesrečni turist

R.T.
4. 7. 2016, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Eksplozivno telo, ki je turista skoraj stalo noge, je najverjetneje bilo – tako policisti – doma narejeno pirotehnično sredstvo.

Connor Golden je s skale skočil na pirotehnično sredstvo.

Connor Golden (18), turist iz Virginie, jo je odnesel s hudo poškodovano nogo, potem ko je v nedeljo med plezanjem s prijateljema Thomasom Hindsom (20) in Matthewom Stabileom (18) v newyorškem Centralnem parku stopil na eksplozivno telo. Kot se je izkazalo pozneje, ga tja niso podtaknili teroristi; šlo naj bi za »eksperiment« pred dnevom neodvisnosti, ki ga v Združenih državah Amerike praznujejo 4. julija. Spričo odročnosti lokacije je obstajala le minimalna verjetnost, da bi kdo stopil na doma izdelano pirotehnično sredstvo, je na tiskovni konferenci newyorške policije dejal John O'Connell, namestnik načelnika.

Incident skoraj gotovo ni povezan s terorizmom.

Nesrečno naključje

Čeprav gre trenutno le za domneve, so trdno prepričani, da incident ni povezan s terorizmom. Kot je dejal O'Connell, je Golden pristal na napravi, ko je skočil s skale. Da si je v eksploziji poškodoval le nogo in da sta jo njegova prijatelja odnesla brez praske, je po mnenju preiskovalcev dovoljšen dokaz, da naprava ni bila namenjena škodovanju. Kot je še povedal O'Connell, se je nahajala na mestu, kjer običajno ni pohodnikov in da trojica ni bila vpletena v njeno izdelavo. Tam naj bi počivala vsaj en dan. Naprava sicer naj ne bi bila občutljiva na pritisk, jo je pa spričo uporabljenih materialov lahko sprožil udarec. Po neuradnih informacijah je bila skrita v rjavo vrečko in obkrožena z namočenimi vžigalicami.

Golden je v New York pripotoval iz Virginie.

Goldenovo stanje je stabilno. Z malo sreče amputacija ne bo potrebna.