TRGOVINA Z OROŽJEM

Tovarno streliva v najem organiziranemu kriminalu

lz
14. 6. 2016, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Albansko ministrstvo za obrambo je odobrilo najem tovarne streliva v mestu Polican za simbolično ceno enega evra. Najemnik je bolgarsko podjetje All Guns Ltd, katerega lastnik je osebno povezan z razvpitim bolgarskim mafijcem Baronom.

Twitter
Zapuščena tovarna streliva Polican, Albanija

Baron steguje svoje prste po zapuščeni tovarni streliva v albanskem mestu.

Tovarna v Policanu je v državni lasti in je bila ustanovljena leta 1962 z namenom izdelave streliva za potrebe albanskih oboroženih sil. Je ena od treh vojaških tovarn, ki so še vedno v lasti ministrstva za obrambo, nekoč pa je bila ključen del albanske vojaško-industrijskega kompleksa. Danes leži v ruševinah, njena proizvodnja je ustavljena in le še delček od nekoč 3600 zaposlenih, večinoma uprava, še prejema plačila.

Anonimni strokovnjak za strelivo Podjetje, ki se mu tovarna prodaja, se ukvarja s trgovino, in ne s proizvodnjo orožja. Bojim se, da bodo podjetje razkosali za staro železo.

Mreža Balkanskih preiskovalnih novinarjev (BIRN) je s pomočjo zakona o dostopu informacij javnega značaja ugotovila, da sporno bolgarsko podjetje All Guns Ltd skuša tovarno najeti že vse od leta 2015. Tedaj je namreč prvič vložilo prošnjo na ministrstvu za ekonomski razvoj, trgovino, podjetništvo in turizem, ki jo je posredovalo ministrstvu za obrambo. To jo je hitro odobrilo, pri čemer je nejasno, ali so pristojni opravili tudi varnostno preverjanje.

BIRN je ob tem pridobil dokumente, ki razkrivajo, da je podjetje All Guns Ltd leta 2004 ustanovil Aleksander Dimitrov, nekdanji trgovec z odpadnim železom. Glavna dejavnost podjetja je trgovina z orožjem. Po poročanju portala BuzzFeed je v soglasju z ameriškimi oblastmi pomagalo oboroževati tudi zmerne sirske upornike.

Baronov osebni prijatelj

V lani objavljenem intervjuju za portal BuzzFeed je Bojan Petrakiev Borisov, ki ima vzdevek Baron, povedal, da z Dimitrovom prijateljujeta že od začetka 90. let, saj oba prihajata iz mesta Slivnica. Leta 2004 ga je Dimitrov celo povabil k soustanoviteljstvu omenjenega podjetja, Borisov pa ga je v zameno predstavil »vplivnim ljudem«. »Preden sem se mu odločil pomagati, je bil nihče,« se je Petrakiev portalu pohvalil glede svojega prijatelja Dimitrova, pri čemer pa je zanikal, da je soustanovitelj podjetja ali da je z njim kakorkoli povezan.

Zavrnili dve ameriški podjetji


Država poskuša podjetje oživiti, saj je od delovnih mest v njem popolnoma odvisno mesto Polican, ki je pravzaprav raslo hkrati s podjetjem. Vendar so pri tem zavrnili ponudbo dveh ameriških podjetij, CUBIC in Howell Machine Technologyja. Po poročanju BIRN pa sta obe ponudbi umaknili, ko sta ugotovili, da je javni razpis »favoriziral« podjetje All Guns Ltd.

Staro železo, vredno milijon evrov

Po študiji ameriškega podjetja CUBIC je količina starega železa v podjetju vredna več kot milijon evrov, zaradi česar se pojavljajo sumi, da ga želi najemnik prodati za staro železo. Podjetje bi kljub temu lahko obratovalo, saj stroji še vedno delujejo. »Preklopiti je treba le stikalo za električni tok,« je za BIRN povedal nekdanji inženir podjetja, Altin Mema.

Twitter
Kriminalec Bojan Petrakiev Borisov »Baron« je prijatelj lastnika podjetja za trgovino z orožjem, ki želi najeti zapuščeno tovarno streliva.