Sezonsko delo

Hrvaška išče 42.000 delavcev

uk
19. 5. 2016, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Iz Hrvaške poročajo, da bi lahko letos število sezonskih delavcev naraslo na 30.000, potrebovali pa naj bi jih še precej več.

Turizem je na Hrvaškem ena najpomembnejših panog gospodarstva.

Leta 2015 je bilo na Hrvaškem v turistični industriji zaposlenih 21.877 sezonskih delavcev, letos pa naj bi jih potrebovali kar 42.000, po nekaterih podatkih celo več. Mnoga podjetja, ki so ukvarjajo s turizmom, že mrzlično iščejo delavce in se pritožujejo, da jih primanjkuje. Podoben problem kot na Hrvaškem pa imajo podjetja, ki zaposlujejo sezonske delavce, tudi v Sloveniji, saj raje delajo v tujini.

Pri nas mnogo sezonskih delavcev iščejo v vinogradih.

REKORDNO LETO?

Hrvaška letos pričakuje rekordno turistično leto, saj se mnogi turisti zaradi morebitnih terorističnih napadov bojijo nekaterih popularnih turističnih destinacij, kot so Španija, Grčija, Turčija, Tunizija in tako naprej. Tako se bodo mnogi turisti raje odločili za Hrvaško.

Kmalu bodo morali razmišljati o kvotah tujih delavcev, je dejal minister za turizem Anton Kliman.

NEZANIMANJE

Čeprav Hrvaško pesti precejšnja brezposelnost, pa med iskalci zaposlitve ni pretiranega zanimanja za tovrstna sezonska dela. »Kljub trudu hrvaških zavodov za zaposlovanje se za te službe zanima le okoli deset odstotkov iskalcev zaposlitve. Tu se poraja vprašanje, zakaj preostali niso zainteresirani,« je dejala ministrica za delo in pokojnine Nada Šikić. Minister za turizem Anton Kliman je dejal, da bodo morali kmalu govoriti o kvotah za zaposlovanje tujcev. Največ sezonskih delavcev sicer na Hrvaško prihaja iz Bosne in Hercegovine, kjer se prav tako spopadajo s hudo brezposelnostjo.

Ministrica za delo in pokojnine Nada Šikić ne razume, zakaj domači iskalci zaposlitve niso zainteresirani.

KAJ PA SLOVENIJA?

V Sloveniji je največ sezonskih delavcev zaposlenih v kmetijstvu, gostinstvu, nekaj pa tudi v turizmu. Mnogi podjetniki pravijo, da primanjkuje slovenskih sezonskih delavcev in morajo zaradi tega zaposlovati tujce, najpogosteje z območja nekdanje Jugoslavije. Razlika je le v Pomurju, kjer zaradi velike brezposelnosti niso imeli težav z zaposlovanjem domačih sezonskih delavcev. Vendar to ne pomeni, da v Sloveniji ni sezonskih delavcev, le da ti raje odidejo na delo v tujino, predvsem v Avstrijo, kjer je zaslužek bistveno večji. Prav gotovo se bo letos na Hrvaško na sezonsko delo odpravilo tudi kar nekaj Slovencev, ki bodo posel združili z dopustom.