Vojna v Siriji

Dosežen dogovor o premirju

M.K./STA
4. 5. 2016, 20.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

ZDA in Rusija sta se dogovorili za razširitev prekinitve ognja v Siriji na mesto Alep

Profimedia
Alep je bil v zadnjih dneh prizorišče silovitih spopadov, ki so ogrozili prvo daljšo prekinitev ognja v pet let trajajoči vojni.

Kot so na State Departmentu zapisali v sporočilu za javnost, je razširitev prekinitve ognja na pokrajino Alep in istoimensko mesto stopila v veljavo minuto po polnoči po krajevnem času (ob 23.01 po srednjeevropskem času). Od takrat so kljub nadaljevanju bojev zaznali na splošno zmanjšanje nasilja.

ZDA se usklajujejo z Rusijo glede nadzorovanja prekinitve ognja in pozivajo vse strani, naj se držijo dogovora, so sporočili z ameriškega zunanjega ministrstva.

Ob tem so pozvali Rusijo, naj pritisne na sirskega predsednika Bašarja al Asada, da bo spoštoval nov dogovor, Washington pa bo v to prepričal opozicijske sile.

Alep je bil v zadnjih dneh prizorišče silovitih spopadov, ki so ogrozili prvo daljšo prekinitev ognja v pet let trajajoči vojni, za katero sta se konec februarja dogovorili ZDA in Rusija.

Te dni so potekala intenzivna diplomatska prizadevanja za rešitev krhkega premirja. Odposlanec ZN za Siriji Staffan de Mistura se je v ponedeljek v Ženevi sestal z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem, v torek je bil v Moskvi pri ruskem zunanjem ministru Sergeju Lavrov, danes pa se je v Berlinu srečal z zunanjima ministroma Nemčije in Francije Frank-Walterjem Steinmeierjem in Jean-Marcom Ayraultom.

Kerry je po srečanju z de Misturo izrazil prepričanje, da je prekinitev ognja možno obnoviti kljub stopnjevanju nasilja. Je pa opozoril, da bo trajalo nekaj dni, da bodo poveljniki na terenu obveščeni o novem dogovoru.

"Alternativa je resnično precej katastrofična, ker bi se lahko 400.000 ljudi premaknilo proti turški meji," je dejal de Mistura.

Svarilo pred katastrofalnimi posledicami

Odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je danes po pogovorih z zunanjima ministroma Nemčije in Francije Frank-Walterjem Steinmeierjem in Jean-Marcom Ayraultom v Berlinu opozoril, da bi bile posledice katastrofalne, če se boji v sirskem Alepu ne bodo končali.

Pogovori v Berlinu, na katerih je sodeloval tudi vodja sirske opozicije Riad Hidžab, so potekali v okviru diplomatskih prizadevanj za rešitev krhke prekinitve ognja v Siriji pred propadom.
De Mistura je poudaril, da je nov krog mirovnih pogajanj v Ženevi odvisen od prekinitve ognja. "Alep je preizkus," je dejal.

Podobno opozorilo je prišlo tudi iz ust zunanjih ministrov Francije in Nemčije. "Če v nekaj urah ne bo dosežena prekinitev ognja v Alepu, bo vse propadlo," je dejal Ayrault. Steinmeier je pristavil, da brez prekinitve ognja ne bo mirovnih pogajanj.

Sirska vojska napovedala spoštovanje premirja

Sirska vojska je napovedala, da bo spoštovala dvodnevno premirje v Alepu, o katerem sta se dogovorili Rusija in ZDA. "Premirje bo v Alepu veljalo 48 ur od četrtka od ene ure zjutraj," so  sporočili iz poveljstva sil v Damasku. V državi je po prenehanju premirja prišlo do novih napadov režimskih sil.

Alep je bil v zadnjih dneh prizorišče silovitih spopadov, ki so ogrozili prvo daljšo prekinitev ognja v pet let trajajoči vojni, za katero sta se konec februarja dogovorili ZDA in Rusija.

V sirski provinci Vzhodna Guta, ki leži vzhodno od Damaska, so režimske sile danes izvedle 22 zračnih napadov, so sporočili iz sirskega observatorija za človekove pravice. V provinci je sicer ponoči prenehalo veljati večdnevno premirje, o katerem sta se dogovorili Rusija in ZDA.

Enodnevno premirje na območju Vzhodne Gute, ki je začelo veljati v soboto opolnoči, so dvakrat podaljšali. Po podatkih sirske vojske jim ga ni uspelo podaljšati še tretjič. Prekinitev ognja se je v soboto začela tudi v regiji Latakija, kjer je danes mirno.