Odvetnik o svojem klientu

Glavni osumljenec za napade v Parizu "inteligenten kot pepelnik"

R.T.
28. 4. 2016, 09.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Potem ko se je Salah Abdeslam, glavni osumljenec za teroristične napade v Parizu, prvič po izročitvi Franciji pojavil na sodišču – obtožen je umora in terorizma –, je imel njegov belgijski odvetnik o njem povedati nekaj sočnih.

Mohamed Abrini in Salah Abdeslam na bencinski črpalki severno od Pariza 11. novembra lani.

Kot je dejal odvetnik, je njegov klient »majhen kreten«, ki je bolj sledilec kot vodja in z inteligenco, primerljivo s tisto običajnega pepelnika.

Izročitev je bila groba

Salah Abdeslam ni želel komentirati obtožb, zaradi katerih se je v sredo znašel na francoskem sodišu, češ da je utrujen zaradi »dokaj grobe« izročitve, potem ko so ga pripadniki posebnih sil francoske policije spremljali na letu v Francijo. 26-letnik se bo na sodišču pojavil 20. maja.

Salah Abdeslam

Edini preživeli teroristične celice, odgovorne za smrti 130 ljudi v teroristični napadih, ki so 13. novembra lani pretresli francosko prestolnico, je obtožen članstva v teroristični organizaciji, umora, ugrabitve in posedovanja orožja ter eksploziva.

Izrednega pomena za preiskavo

Abdeslamov belgijski odvetnik Sven Mary, ki je s svojim klientom od njegovem prijetja 18. marca govoril osemkrat, je prepričan, da bo sodeloval s preiskovalci. »Mislim, da je zelo pomemben za preiskavo. Rekel bi celo, da je vreden zlata. Sodeluje in komunicira,« je dejal Mary in dodal, da je Abdeslam »majhen kreten iz Molenbeeka, bolj sledilec kot vodja. Inteligenten je kot prazen pepelnik«. Po odvetnikovih besedah Abdeslam misli, da živi v računalniški igri. Radikalizirali naj bi ga preko spleta, saj se mu o Koranu menda niti sanja ne – še pred letom in pol je namreč redno obiskoval klube v Amsterdamu.

Zagrešili so vojne zločine

Glede na težo njegovih zločinov odvetnik meni, da bi mu morali soditi na mednarodnem sodišču. »Ti ljudje so zagrešili vojne zločine,« je dejal Mary. Zaenkrat je usoda 26-letnika v rokah francoskega odvetnika Franka Bertona. »Dejal mi je, da ima nekaj za povedati in da bo to povedal. Hoče govoriti,« je dejal Berton. »Za nas je pomembno le, da dobi pravično sojenje in da je obsojen za stvari, ki jih je naredil, in ne za stvari, ki jih ni. To je ključnega pomena, ker je edini preživeli.«

Abdeslam je do sedaj priznal, da je bil zadolžen za logistično plat napadov in da se je nameraval razstreliti, preden si je zadnjo minuto premislil.