Spet delitev

Borci ali le delavci?

Lidija Markelj, Dolenjski list
28. 4. 2016, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Eno bolj množičnih prvomajskih srečanj vsako leto poteka na Javorovici v šentjernejski občini. Tudi letos bo, le brez »rdeče zvezde«, vsaj kot del uradnega programa ne.

T.J.G., arhiv DL
Borci v svojih uniformah in praporščaki so bili vedno dobrodošli na Javorovici, a ker so jih letos izločili iz uradnega programa, so prihod odpovedali.

V nedeljo bo na Javorovici kot vedno potekala slovesnost ob prazniku dela. A letos tu v uradnem delu ne bo praporščakov, borcev Cankarjeve brigade, članov Gorjančeve čete ter Združenja borcev za vrednote NOB - Krajevne organizacije Šentjernej.

Kot so povedali njihovi predstavniki, vidijo, da so na Javorovici letos nezaželeni, zato takšna drastična odločitev.

L. M.
Matjaž Zagorc in Lojze Podobnik s somišljeniki sta pojasnila, zakaj umikajo udeležbo borcev.

Zaplet že lani

Radko Luzar, župan občine Šentjernej: "Oni ta dogodek vedno obeležujejo marca in občina jim pri tem celo pomaga. Prvi maj pa naj bo praznik delavstva, in ne borcev."

Zapletati se je začelo že lani, oziroma kot pravi predsednik šentjernejske krajevne organizacije ZB Matjaž Zagorc, »odkar v občini vlada nova oblast«. »Nismo se strinjali z novim protokolom. Praporščake so postavili v ozadje k spominskemu obeležju, tudi venec naj bi položili tja, in ne v hram, kar se sicer iz protesta ni zgodilo, a ker smo lani obeležili 70 let konca druge svetovne vojne, smo na vse to nekako pristali. Za letos pa smo se z županom že v začetku marca pogovorili, kako bo prireditev potekala. Dogovorili smo se za petminutni program: polaganje venca, postavitev praporščakov pred spominski hram ter za klopi za borce, a po zaslugi stricev iz ozadja od tega dogovora ni ostalo nič. Na Javorovici smo nezaželeni, zato uradno umikamo svojo udeležbo,« je pojasnil Zagorc in dodal, da sicer nobenemu borcu ne preprečujejo, da se tradicionalne proslave udeleži, to je stvar svobodne volje.

Vedno skupaj

Zbrani so še poudarili, da se je 1. maja na Javorovici vedno proslavljalo več dogodkov, ne le praznika dela – tudi vstop Slovenije v EU in Nato, dan boja proti okupatorju, dan zmage, ustanovitev Gorjanskega bataljona in drugo, zato je bilo tudi njihovo združenje vedno med organizatorji. Zdaj pa da so imeli prste vmes »strici iz ozadja«, ki v Šentjerneju krojijo politiko.

Spet delitev

L. M.
Župan Radko Luzar pravi, da so na občinski proslavi dobrodošli vsi.

Letos ni tako, pa zadevo komentira šentjernejski župan Radko Luzar, ker ne gre enačiti praznika dela in komemoracije ob spominskem dogodku poboja 146 partizanov, članov bataljona Cankarjeve brigade iz leta 1944. 

»Oni ta dogodek vedno obeležujejo marca in občina jim pri tem celo pomaga. Prvi maj pa naj bo praznik delavstva, in ne borcev, in osrednja občinska prireditev, ki ni in ne sme biti strankarska,« pravi župan Luzar, razočaran, da se zaradi tega spet deli ljudi. Poudarja, da so na Javorovico vabljeni prav vsi, sicer pa bo letošnji slavnostni govornik uspešni gospodarstvenik Ivo Boscarol.

L. M.
Letos bo slavnostni govornik uspešen gospodarstvenik Ivo Boscarol.