Svet

Prva presaditev organov med s HIV okuženima pacientoma

M.J.
1. 4. 2016, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški kirurgi so uspešno izvedli prvo svetovno presaditev jeter na svetu in sicer med pacientoma, okuženima z virusom HIV. Operacija je bila izpeljana tri leta potem, ko je bila ukinjena prepoved uporabe organov ljudi, okuženih s HIV.

Arhiv Svet24

Zdravniki bolnišnice John Hopkins so predstavili rezultate operacije, ki so jo izvedli pred dvema tednoma.

Pokojni darovalec je svoja jetra in ledvici darova dvema različnima prejemnikoma, prav tako okuženima s HIV. Jetra je prejel pacient, ki se je z virusom okužil pred več kot 20 leti. Ledvici pa je prejela oseba, ki se je z virusom okužila pred 30 leti.

»Pred nekaj tedni smo izvedli prvo transplantacijo organov med pacientoma, okuženima z virusom HIV v ZDA« je dejal Dorry Segev, kirurg, ki je vodil operacijo.

»To je zelo pomemben dan za nas,« je dejal Segev in poudaril: »To je v resnici šele začetek.«

Obstajajo tudi varnostna tveganja

Pacienta, ki sta bila operirana uspešno okrevata po operaciji. Prejemnik ledvice je že zapustil bolnišnico. To je prva transplantacija med dvema pacientoma s HIV. V preteklosti so bile izvedene le operacije, ko je neokužen darovalec daroval svoje organe.

Po mnenju Segeva, naj bi na letni ravni umrlo med 500 in 600 ljudi okuženih z virusom HIV, katerih organi so primerni za presaditev. »Ta operacija je dokaz, da lahko njihove organe uporabimo in s tem rešimo okoli 1.000 življenj letno.«

»Seveda pa obstajajo tudi določena varnostna tveganja, kot je izpostavitev drugemu sevu virusa HIV,« je dejala Christine Durand, iz fakultete John Hopkins Medicine.