Slovenija

Adria Airways še ocenjuje škodo

J.P./STA
1. 4. 2016, 09.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Letalski prevoznik Adria Airways še ocenjuje škodo, ki jo je utrpel zaradi zaprtja bruseljskega letališča Zaventem po nedavnih terorističnih napadih. Vsak takšen dogodek se pozna tudi na nakupu letalskih vozovnic, so povedali.

STA
Vsak takšen dogodek v letalstvu negativno vpliva tudi na povpraševanje in se pozna pri nakupu letalskih vozovnic, so pojasnili v Adrii Airways.

Škoda bo dokončno verjetno znana šele po vnovičnem odprtju bruseljskega letališča in vzpostavitvi letenja. "Na račun zaprtja bomo utrpeli škodo večinoma zaradi povračila vrednosti vozovnice kot tudi zaradi sprememb poti oz. organiziranja alternativnih prevozov potnikom," so zapisali.

Letališče je tehnično pripravljeno na delno obnovo prometa

Bruseljsko letališče je zaprto od prejšnjega torka, ko je belgijsko prestolnico pretresel teroristični napad. Tarča napadov je bila poleg letališča še podzemna železnica. Letalski prevozniki so morali zato preusmeriti lete, iz Adrie Airways pa so že sporočili, da bodo do vključno 13. aprila namesto v Bruselj leteli v Amsterdam.

Upravljalec letališča je v četrtek sicer sporočil, da je letališče tehnično pripravljeno na delno obnovo prometa, vendar natančen datum oz. čas vnovične uvedbe letov še ni znan. Pred današnjim večerom jih zagotovo ne bo.

Vsak takšen dogodek v letalstvu negativno vpliva tudi na povpraševanje in se pozna pri nakupu letalskih vozovnic, so pojasnili v Adrii Airways.

Podobno se je že dogajalo

Podoben dogodek se je zgodil oktobra lani v Egiptu, ko je zaradi sabotaže skrajnežev nad Sinajskim polotokom strmoglavilo rusko letalo, ki je vzletelo z letališča v priljubljenem obmorskem letovišču Šarm el Šejk.

V Šarm el Šejk in prav tako priljubljeno letovišče Hurgada je letela tudi Adria Airways, ki pa je po strmoglavljenju ruskega letala opravila le še dva leta v Egipt. V letošnji poletni vozni red je medtem vključila samo čarterske lete v Hurgado, kamor bo začela leteti 16. aprila. "Glede tega v predvidenem planu letenja zaenkrat ni posebnosti," so pojasnili.