Črna kronika

Na letališču naj bi delalo več kot 50 simpatizerjev Islamske države

M.J.
1. 4. 2016, 09.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Delajo kot vozniki, osebje za prtljago, vzdrževanje inštalacij, čiščenje in tudi kot delavci v varnostni službi. In to so dela, ki jim omogočajo dostop do skoraj vseh delov letališča.

Reuters
Brata Ibrahim in Khalid el-Bakraoui, ki sta odgovorna za napade na Bruseljskem letališču, sta bila tam zaposlena kot čistilca.

Dokler oblasti temeljito ne izboljšajo varnosti na Letališču Zaventem, policisti nočejo delati na ponovno usposobljenem letališču, kjer sta 22. marca odjeknili dve eksploziji.

Simpatizerji Islamske države tam delajo kot vozniki, osebje za prtljago, vzdrževanje inštalacij, čiščenje in tudi kot delavci v varnosti službi. In to so dela, ki jim omogočajo dostop do skoraj vseh delov letališča. Poleg tega imajo tudi dostope v letala, nekateri izmed njih tudi v pilotske kabine. In ravno njih krivijo za posredovanje informacij, s pomočjo katerih so teroristi na letališču ubili 15 ljudi in jih več sto ranili.

Policisti tudi trdijo, da se na letališču nahaja vedno več tako imenovanih 'lažnih turistov' in da so to ljudje, za katere je znano, da so se kot džihadisti borili v Siriji. Kakšna je njihova trenutno vloga v Belgiji ni znano.

»Ni nobene kontrole potnikov in prtljage preden ti pridejo do pultov za pridobitev dokumentov in preden oddajo svojo prtljago,« so v pismu zapisali policisti, ki obenem opozarjajo tudi na veliko gnečo na parkiriščih pred letališko zgradbo.

Policisti zahtevajo vzpostavitev ekipe za hitro posredovanje na letališču, strožje varnostne nadzore za izdajo dovolilnic in odpuščanje sumljivih oseb, povezanih z islamskih ekstremizmom in terorizmom.

Naj spomnimo. Brata Ibrahim in Khalid el-Bakraoui, ki sta odgovorna za napade na Bruseljskem letališču, sta bila tam zaposlena kot čistilca, je zatrdil njun stric.