Svet

Iz Severne Koreje poletela še ena raketa

J.P/STA
1. 4. 2016, 09.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Severna Koreja je danes s svoje vzhodne obale izstrelila novo raketo kratkega dosega, so sporočile južnokorejske oblasti. Režim v Pjongjangu so tudi obtožile, da moti signal GPS v Južni Koreji.

To je bil najnovejši v vrsti preizkusov raket, ki jih je Severna Koreja izvedla od začetka skupnih vojaških vaj Južne Koreje in ZDA.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bila raketa zemlja-zrak izstreljena iz mesta Sondok na vzhodu Severne Koreje. To je bil najnovejši v vrsti preizkusov raket, ki jih je Severna Koreja izvedla od začetka skupnih vojaških vaj Južne Koreje in ZDA.

Le nekaj ur pozneje

Severnokorejska vojska je raketni preizkus izvedla nekaj ur potem, ko sta ZDA in Kitajska ob robu jedrskega vrha v Washingtonu napovedali, da si bosta prizadevali za preprečitev novih raketnih poskusov Severne Koreje.

Južnokorejska obalna straža je pred tem sporočila, da se je moralo v pristanišča vrniti okoli 70 ribiških ladij zaradi težav s satelitskim signalom GPS, ki naj bi ga z radijskimi valovi motila Severna Koreja.

"Motenje signala GPS je izzivanje. Pozivamo Severno Korejo, naj preneha s takšnimi provokativnimi dejanji in se obnaša tako, da bo pomagala izboljšati medkorejske odnose," je sporočil tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev Jeong Joon-Hee.