Svet

V Idomeniju vztraja 12.000 prebežnikov

M.J./STA
28. 3. 2016, 11.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V sprejemnem centru za begunce Idomeni ob grško-makedonski meji še vedno vztraja 12.000 prebežnikov. Čeprav so se nedeljske govorice o vnovičnem odprtju meje z Makedonijo izkazale za neresnične, je Idomeni zapustilo le nekaj deset migrantov. Grške oblasti so sicer v petek začele evakuacijo taborišča, sprva predvidenem za namestitev 2000 ljudi, v katerem so zaradi prenatrpanosti že dlje časa vladajo nevzdržne razmere.

Reuters
V nedeljo so v Idomeniju izbruhnili izgredi, potem ko so se tam razširile govorice, da bo Nemčija sprejela več tisoč prosilcev za azil

Kot je davi poročala grška televizija Skai, sta proti begunskim centrom v notranjosti Grčije, kjer so boljše razmere kot v Idomeniju, od nedelje odpeljala le dva avtobusa z begunci.

V nedeljo so v Idomeniju izbruhnili izgredi, potem ko so se tam razširile govorice, da bo Nemčija sprejela več tisoč prosilcev za azil in da bodo v ta namen znova odprli mejo z Makedonijo, ki je zaprta že več tednov. Policija je nato migrante prek zvočnikov v arabščini in farsiju obvestila, da govorice ne držijo.

Evakuacija taborišča se je pričela 

Grške oblasti so sicer v petek začele evakuacijo taborišča, sprva predvidenem za namestitev 2000 ljudi, v katerem so zaradi prenatrpanosti že dlje časa nevzdržne razmere. Prvi dan evakuacije je so avtobusi iz Idomenija v bližnje begunske tabore prepeljalo okoli 400 beguncev. Grške oblasti tudi danes v pripravljenosti avtobuse za prevoz prebežnikov, ki bodo želeli zapustiti Idomeni.

Nekaj prebežnikov pa bo lahko zavetišče našlo tudi v treh hišah v Atenah, ki so jih v minulih tednih zasedli anarhisti in levičarski aktivisti. Kot danes poroča grški tabloid To Proto Tema, gre za eno stavbo v lasti univerze ter dve opuščeni zgradbi v atenski četrti Eksarhija, ki velja za središče anarhistov. Ti želijo beguncem zagotoviti trajno namestitev in jim omogočiti dostojno življenje.