Svet

Dolžnost beguncev je, da se integrirajo v družbo

STA
12. 3. 2016, 19.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dan pred lokalnimi volitvami, na katerih naj bi krščanski demokrati kanclerke Angele Merkel izgubili podporo, je Merklova na predvolilnem zborovanju v mestu Haigerloch poudarila, da je dolžnost beguncev, da se integrirajo v nemško družbo.

Profimedia
Kanclerkini CDU se obetajo izgube.

"Od beguncev pričakujemo, da bodo sprejeli ponujeno integracijo. To je dolžnost, ne samo možnost," je dejala.

V treh nemških zveznih deželah bodo v nedeljo volitve, ki bodo lakmusov test za Merklovo in njeno do beguncev odprto politiko. Ta je nemalo Nemcev spravila v slabo voljo, zaradi česar se kanclerkini CDU obetajo izgube, populistični Alternativi za Nemčijo (AfD) pa na drugi strani velik uspeh.

Na volitve parlamentov v jugozahodnih deželah Baden-Württemberg in Porenje-Pfalško ter vzhodni Saški-Anhalt je pozvanih 12,6 milijona volivcev.

Nedeljsko glasovanje v trojici dežel, kjer živi 20 odstotkov nemškega prebivalstva, so po zgledu ameriškega volilnega super torka krstili za super nedeljo, veljajo pa za ogrevanje oziroma preizkus pred zveznimi parlamentarnimi volitvami prihodnje leto.

To bodo največje volitve po rekordnem dotoku beguncev v Nemčijo, ki je lani prejela 1,1 milijona prošenj za azil. Nezadovoljni volivci jih bodo po napovedih izkoristili za to, da vladajočo koalicijo v Berlinu, ki jo poleg CDU sestavljajo še socialdemokrati (SPD), udarijo tam, kjer najbolj boli, običajne teme deželnih volitev, kot je na primer izobraževanje, so povsem potisnjene ob rob.