Svet

Slovaška še vedno išče predsednika vlade

STA
11. 3. 2016, 18.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na Slovaškem kot morebitnega novega predsednika vlade vse pogosteje omenjajo aktualnega zunanjega ministra Miroslava Lajčaka. Njegovo imenovanje bi lahko razrešilo pat položaj med vladajočo socialdemokratsko Smer-SD in desnosredinskimi strankami, ki je nastal po neodločilnih rezultatih sobotnih volitev.

reuters
Slovaški predsednik Andrej Kiska je v sredo sicer mandat za sestavo nove vlade podelil dosedanjemu slovaškemu premierju Robertu Ficu.

"O tem sem slišal. A to so le ugibanja," je danes dejal Lajčak. Slovaški predsednik Andrej Kiska je v sredo sicer mandat za sestavo nove vlade podelil dosedanjemu slovaškemu premierju Robertu Ficu.

Smer-SD je doslej vladala sama, po sobotnih volitvah pa bo primorana sestaviti koalicijo. Stranka je na tokratnih volitvah dobila za skoraj 20 odstotkov manj glasov kot na prejšnjih. Fico zaradi svojega avtoritarnega in z očitki o korupciji obremenjenega vodenja vlade ni ravno priljubljen pri desnosredinskih strankah, ki jih potrebuje za sestavo vlade.

Po drugi strani pa je poklicni diplomat Lajčak tudi v nekaterih drugih strankah spoštovan. Po oceni opazovalcev bi Lajčaku lahko uspelo privabiti novoustanovljeno konservativno stranko Siet oz. Mreža in stranko madžarske manjšine Most-Hid v koalicijo s Smer-SD.

Kiska je sicer Ficu naložil, da mora novo vlado oblikovati do 18. marca.