Svet

Kaj ogroža demokracijo na Poljskem?

STA
11. 3. 2016, 16.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sporna reforma zakona o delu poljskega ustavnega sodišča, ki jo je predložila konservativna vlada na Poljskem, bi po oceni Beneške komisije ogrozila demokratični sistem, človekove pravice in pravno državo. Komisija, ki je svetovalni organ Sveta Evrope, je poljsko vlado danes pozvala, naj spoštuje odločitve ustavnega sodišča.

Fotografija je simbolična.

Pravni strokovnjaki v Beneški komisiji so se obregnili ob določilo, ki predvideva, da bi ustavno sodišče sestavljalo 13 sodnikov, kar je po oceni komisije pretirano. Pravni strokovnjaki Sveta Evrope zato poljski parlament pozivajo, naj najdejo rešitev na temeljih vladavine prava.

Komisija ocenjuje, da zahteve po dvotretjinski večini za veljavnost sodb ustavnega sodišča, visoki prisotnosti sodnikov in kronološki obravnavi primerov, ne pa po njihovi pomembnosti, ogrožajo ne le vladavino prava, temveč tudi delovanje demokratičnega sistema. Poleg tega bi sodišče s tem postalo neučinkovito, menijo v Beneški komisiji.

Poljski ustavni sodniki so sicer že v sredo presodili, da decembra lani sprejeta pravosodna reforma krši ustavo. A poljska vlada je napovedala, da sodbe ne bo objavila. Beneška komisija je danes kritizirala to potezo, ki da bo le poglobila ustavno krizo na Poljskem.

Sporna reforma je sicer pred tem že odmevala v EU. Evropska komisija je januarja v zvezi z njo sprožila preliminarno preiskavo, ki sodi v sklop okvira za zaščito pravne države, uvedenega leta 2014. EU ga je v primeru Poljske uporabila prvič.