Svet

To bo novi šef Natovih sil v Evropi

STA
11. 3. 2016, 17.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Severnoatlantski svet je danes za novega poveljnika Natovih sil v Evropi, ki bi zamenjal sedanjega generala Philipa Breedlova, predlagal ameriškega generala Curtisa Scaparrottija, so sporočili s sedeža Nata v Bruslju. O predlaganem imenovanju se morajo zdaj izreči še države članice Nata, do menjave položajev pa naj bi prišlo spomladi.

Twitter

60-letni Scaparrotti, general s štirimi zvezdicami, je trenutno poveljnik ameriških sil v Južni Koreji. Nedavno je bil direktor ameriškega združenega poveljstva, pred tem pa je deloval tudi v Afganistanu in poveljeval ameriški 82. zračni diviziji. Bil je tudi na številnih drugih vodstvenih položajih v ameriški vojski.

Zamenjal bo sedanjega vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi, letalskega generala Breedlova, ki je na položaju od maja 2013.

Medtem ko je generalni sekretar Nata vedno Evropejec, pa je poveljnik zavezniških sil v Evropi vedno ameriški general. Njegov namestnik pa je praviloma spet Evropejec; v zgodovini Nata so bili to predvsem britanski generali, nekaj pa je bilo tudi nemških.