Svet

Policisti bi radi odklepali iPhone telefone

STA
2. 3. 2016, 08.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tehnološki velikan Apple se še naprej upira zahtevam ameriške vlade, da ustvari program, s katerim bi policisti lahko odklenili iPhone terorista iz San Bernardina. Spor se je prenesel v kongres, kjer je bilo v torek zaslišanje pred odborom za pravosodje predstavniškega doma. Obe strani vztrajata pri svojem.

Svet24.si
Direktor zvezne policije FBI James Comey je vztrajal, da želijo odkleniti le en sam telefon.

Direktor zvezne policije FBI James Comey je vztrajal, da želijo odkleniti le en sam telefon in priti do podatkov na njem, odvetnik Appla Bruce Sewell pa je prav tako vztrajal, da bi program za odklepanje telefona Syeda Rizwana Farooka služil kot podlaga za vdore v vse telefone tako s strani vlade kot tudi hekerjev.

Apple je dosegel pomembno posredno zmago v Brooklynu, kjer je sodnik James Orenstein ugotovil, da nima pooblastil, da prisili Apple v odklepanje telefona preprodajalca mamil. Apple je pred tem doživel poraz na sodišču v Kaliforniji, kjer je sodnica Sheri Pym ukazala, da mora narediti program za odklepanje Farookovega telefona.

Farook je skupaj s soprogo decembra lani v kalifornijskem San Bernardinu pobil 14 ljudi, FBI pa želi ugotoviti, ali je na enem od njegovih telefonov kaj uporabnega za preprečitev novih napadov ali morda informacije o dodatnih osumljencih.

Zagovorniki nacionalne varnosti pred državljanskimi pravicami in svoboščinami obeh strank v kongresu pripravljajo dva predloga zakona za olajšanje dostopa do telefonov v primeru policijskih preiskav. V prid temu se je izrekel tudi newyorški tožilec Cyrus Vance mlajši.

Na strani FBI so vsi republikanski predsedniški kandidati, v kongresu pa se je oblikovala tudi koalicija na strani Appla, v kateri so republikanski svobodnjaki in demokratska levica. Apple se je na odločitev kalifornijske sodnice Pymove pritožil in kmalu bo odločila o tej pritožbi, kongres pa bo nadaljeval z delom na zakonodaji.