Svet

V Nemčiji skoraj vsak osmi begunec pogrešan

STA
26. 2. 2016, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skoraj vsak osmi begunec, ki je lani prispel v Nemčijo, je po registraciji izginil, je danes poročal nemški časnik Süddeutsche Zeitung, ki navaja podatke notranjega ministrstva.

Reuters
V Nemčiji ne preverjajo, kdo je odšel iz države, razen pri posameznikih, ki veljajo za nevarne.

Okoli 13 odstotkov od 1,1 milijona beguncev, ki so jih lani registrirali v Nemčiji, ni prišlo v sprejemne centre, kamor so jih napotili, je na poslansko vprašanje stranke Levica v pisnem odgovoru pojasnilo ministrstvo.

Nemčija je lani za krajše obdobje prekinila izvajanje dublinske uredbe, in sicer za begunce, ki so bežali pred državljansko vojno v Siriji.

Mnogi bi lahko odpotovali naprej v druge države, nekateri so se verjetno vrnili v domovino ali pa se zapletli v nezakonito delovanje in kriminal, med drugim ugotavlja ministrstvo.

Že v četrtek je sicer vodja zveznega urada za migracije in begunce Frank-Jürgen Weise povedal, da nemške oblasti ne poznajo imena in identitete okoli 400.000 ljudi v Nemčiji.

Iz urada so glede na poročanje časnika še dodali, da je zaradi pomanjkanja informacij vse težje izvajanje dublinsko uredbo, ki določa, da je treba prosilce za azil, ki pridejo v EU, obravnavati v državi vstopa v unijo.