Svet

Avstrija v Špilje poslala posebne vojaške enote

STA
26. 2. 2016, 14.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Avstrija je v Špilje na meji s Slovenijo napotila posebne vojaške enote, ki so v preteklosti že sodelovale pri zatiranju množičnih protestov na Kosovu, med njihovo opremo pa sodijo tudi oklepna vozila, danes poroča avstrijski časnik Kurier.

STA
V prvi vrsti bodo stali policisti, za njimi pa bodo vojaki s polno opremo, tudi orožjem.

Avstrijsko obrambno ministrstvo je nedeljo napovedalo, da bo v ponedeljek napotilo dodatnih 450 vojakov na južno mejo. Pri tem pa gre po pisanju Kurierja za sile, ki so bile oblikovane pretežno za operacije v tujini. Tako pa naj bi posredovale tudi v Špilju.

V Špilju sicer po novem veljajo dnevne kvote za sprejem migrantov.

Naloga teh enot bo po navedbah polkovnika RudolfaWabnegga iz vojaškega poveljstva avstrijske Štajerske zaustavitev množic migrantov, ki bi se samovoljno podale proti meji. V prvi vrsti bodo stali policisti, za njimi pa bodo vojaki s polno opremo, tudi orožjem. Za podporo pa jima bosta na voljo dve oklepni vozili tipa pandur, ki bi lahko zaprli cesto ali jo spraznili. Napoteni vojaki bodo lahko nameščeni na vseh mejnih odsekih.

V Špilju sicer po novem veljajo dnevne kvote za sprejem migrantov. Avstrijci čez mejo dnevno spuščajo samo manj kot 3200 migrantov, ki naj bi potovali naprej, in 80 prosilcev za azil, ki bi ostali v Avstriji. A migrante, ki želijo nadaljevati pot v Nemčijo, a ne navedejo ustreznih podatkov, Avstrijci na meji zavračajo.

Pri tem je po pisanju avstrijskega tednika Profil ključno vprašanje: "Kaj želite v Nemčiji?" S tem vprašanjem naj bi po pisanju Profila ločevali ekonomske migrante od beguncev z vojnih območij. Vodja namestitvenega centra v Šentilju Rudolf Golob je povedal, da Avstrijci zavračajo tujce, ki želijo v Nemčiji "le delati ali študirati". Zavračali naj bi tudi tiste, ki navedejo poklic, katerega želijo opravljati, in tiste, ki si želijo boljšega življenja. Po pisanju Profila naj bi bilo očitno pravilen odgovor, da si v Nemčiji želijo mednarodne zaščite.