Svet

Rusija zavrača očitke Turčije o novi kršitvi zračnega prostora

sta
31. 1. 2016, 11.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Rusko obrambno ministrstvo je očitke Turčije, češ da je rusko vojaško letalo v petek kršilo turški zračni prostor, v soboto zavrnilo kot "neutemeljeno propagando".

Wikipedia
Suhoj Su-34

Rusko lovsko letalo suhoj 34 je po navedbah turškega zunanjega ministrstva turški zračni prostor kršilo v petek okoli poldneva po lokalnem času. Rusko letalo se ni odzvalo na številna opozorila turških kontrolorjev poletov, tako v angleškem kot ruskem jeziku, so poudarili in opozorili, da bi kršitev zračnega prostora lahko privedla do resnih posledic.

"Prepričan sem, da celo turški strokovnjaki za zračno obrambo vedo, da radarji lahko zabeležijo le višino, smer in hitrost letečega objekta. Noben radar pa ne more prepoznati tipa letala in države izvora," je na očitke Ankare v soboto zvečer odgovoril tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Kot je dodal, je to mogoče videti le "neposredno iz drugega letala", ki pa ga tedaj ni bilo.

Turčija je zaradi kršitve zračnega prostora sicer že poklicala na pogovor ruskega veleposlanika v Ankari in mu izrazila oster protest in obsodbo zaradi kršitve. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je Rusijo opozoril, da se bo soočila s posledicami, če bo nadaljevala s tovrstnimi kršitvami.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je potrdil, da je rusko bojno letalo v petek "kršilo turški zračni prostor kljub več opozorilom turških oblasti". Rusijo je opozoril, da mora v celoti spoštovati zračni prostor zavezništva.

Tradicionalno dobri odnosi med državama so se poslabšali v zadnjih mesecih, odkar je novembra lani Turčija sestrelila rusko bojno letalo na meji s Sirijo. Ankara trdi, da je letalo kršilo turški zračni prostor, kar Moskva zanika.