Slovenija

SMC rešuje samo sebe

Simon Rosc
31. 1. 2016, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poslanske stolčke čakajo menjave. Po izstopu Franca Laja iz poslanske skupine SMC je stranka včeraj dobila novega poslanca. A to SMC ne bo rešilo, saj se jim obeta še več izstopov in morda celo oblikovanje tehnične vlade.

sta
Jani Möderndorfer

Včeraj zgodaj zjutraj je kot strela z jasnega udarila novica, da je v največjo vladno stranko SMC prestopil nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije, nato Zavezništva Alenke Bratušek in pozneje nepovezani poslanec Jani Möderndorfer. To je torej še en od nizov menjav v poslanskih klopeh, ki pa ni ne prvi in po naših informacijah tudi ne zadnji v tej vladni sestavi.

Z MÖDERNDORFERJEM MOČNEJŠI

»Poslanec Möderndorfer deli z nami temeljne socialno-liberalne vrednote in programske cilje ter bo spoštoval zaveze notranjega delovanja poslanske skupine in koalicijskega sodelovanja,« so sporočili iz SMC. Zapisali so, da Möderndorfer v strankino poslansko skupino prinaša »izjemno politično znanje in parlamentarne izkušnje«. Kot je povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, je Möderndorfer oseba, ki jim je že v izhodišču programsko in vrednostno blizu. Hkrati pa priznava, da želijo z njegovim prihodom okrepiti podporo vladi v državnem zboru.

Jani Möderndorfer je v SMC prestopil, ker s stranko deli socialno-liberalne vrednote in programske cilje.

V PRESTOP ŠE PET POSLANCEV

Kot je slišati po poslanskih kuloarjih, se je po aferah, ki so prizadele predvsem SMC in so pokazale dvojna merila, ki veljajo za tiste, ki so del političnih elit ali pa v njihovi bližini, v poslanskih klopeh te največje vladne stranke zgodil velik premik. Nezadovoljstvo in razočaranje poslancev, ki so v stranko šli v prepričanju, da bo ta zastopala povsem drugačne moralne standarde, kot je videti zdaj, se je razmahnilo v trenutku. Kot smo izvedeli neuradno, vsaj pet poslancev stranke SMC, katerih imena hranimo v uredništvu, želi prestopiti k Socialnim demokratom, kar je zelo jasno tudi stranki sami. SMC namreč čuti, da bi ji kmalu lahko zmanjkala večina v parlamentu, zaradi česar snubi številne poslance, da bi prestopili v njihovo poslansko skupino. Očitno je v to prvi privolil prav Möderndorfer. Tovrstnemu snubljenju pa naj bi močno nasprotovali v Židanovi SD. A se tudi v tem primeru kažejo dvojna merila v SMC – s tem ko so Laja pozvali k vrnitvi poslanskega mandata, medtem ko sami v svoje vrste vabijo druge poslance.

POT DO TEHNIČNE VLADE

Razočaranje nad Cerarjevo stranko se je sicer v preteklih mesecih že pokazalo. Kot prvi je zaradi spremenjenih standardov znotraj stranke in drugačne politike, kot so jo načrtovali še pred volitvami, stranko že pred meseci zapustil Bojan Dobovšek. Nezadovoljstvo nad Cerarjevo četico se kaže tudi v raziskavah javnega mnenja, kjer je njihova podpora že skoraj pod parlamentarnim pragom. Med strokovnjaki se medtem že razvija teorija o možnosti razpada vlade in oblikovanju nekakšne tehnične vlade.