Svet

Cameron s svojimi zahtevami k Junckerju

STA
29. 1. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Britanski premier David Cameron bo danes v Bruslju na obisku pri predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju. Pogovarjala se bosta o britanskih zahtevah za reformo EU v kontekstu referenduma o članstvu Velike Britanije v uniji.

Reuters
V nedeljo se bo Cameron v Londonu sestal tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom.

Niz sestankov britanskega in evropskega vodstva priča o tem, da so pogajanja o britanskih zahtevah za reformo unije zdaj v najvišji prestavi. Časa ni na pretek, saj je unija dogovor obljubila na vrhu 18. in 19. februarja, ki bo posvečen britanskemu vprašanju.

Cameron je evroskeptičnim Britancem že na začetku leta 2013 ob sprožitvi volilne kampanje v primeru zmage na lanskih volitvah obljubil referendum o članstvu Otoka v uniji. Pred tem se poskuša z evropskimi partnerji dogovoriti o reformah, ki bi bile ugodne za Britanijo.

V primeru dogovora o zahtevanih reformah je britanski premier obljubil kampanjo v podporo članstvu države v uniji. Referendum je načrtovan do konca leta 2017, decembra je Cameron nakazal, da bi ga lahko izvedli že letos.

V primeru dogovora o zahtevanih reformah je britanski premier obljubil kampanjo v podporo članstvu države v uniji.

London zahteva krepitev konkurenčnosti, izboljšanje položaja članic brez evra v odnosu do članic z evrom, krepitev suverenosti članic unije in vloge nacionalnih parlamentov ter omejitev dostopa do britanskih socialnih pravic nebritanskim državljanom EU.

Tusk naj bi po nedeljskem srečanju s Cameronom v začetku prihodnjega tedna razgrnil predlog za dogovor o štirih britanskih zahtevah. Britanski premier naj bi se nato 12. februarja v Hamburgu sestal še z nemško kanclerko Angelo Merkel.