Svet

Prostovoljka si je izmislila smrt begunca

G.G.
28. 1. 2016, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V sredo se je razširila zgodba o smrti 24-letnega sirskega begunca, ki naj bi več dni stal v vrsti pred uradom v Berlinu, kjer se registrirajo begunci. Nesrečnež naj dobil ozebline, vročino, nato pa naj bi se mu ustavilo srce.

Profimedia
Prosilci za azil, fotografija je simbolična.

Žalovanja za fiktivno umrlim.

Po objavi na Facebooku se je nepreverjena zgodba razširila med nemškimi in tudi svetovnimi mediji. Pred vrata centra za socialno delo so celo postavljali sveče v spomin na domnevno umrlega begunca, kritike na prepočasno odzivanje pristojnih pa so bile iz ure v uro ostrejše.

Policija je podvomila o pristnost zgodbe in zadevo raziskala. Po pogovoru s prostovoljko, po pisanju Bilda gre za aktivistko Reyno Bruns, ki je razširila govorice, se je izkazalo, da je šlo za izmišljotino. Prostovoljka je priznala, da si je zgodbo izmislila.

V preteklih dneh se je na vodilne v socialnem centru (LaGeSo), kjer se registrirajo begunci, usulo ogromno kritike. Delovali naj bi prepočasi in s tem zanemarjali potrebe čakajočih beguncev.

Zdaj pa so vsi ogorčeni nad prostovoljko in njenimi "pajdaši", ki so zgodbo namerno razširili, da bi potencirali težave pristojnih socialnih služb.