Svet

Kitajska v tujino lani vložila blizu 120 milijard dolarjev

STA
23. 1. 2016, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tuje neposredne naložbe kitajskih podjetij v tujini so se po uradnih podatkih lani povečale za 14,7 odstotka na 118 milijard dolarjev (okoli 108 milijard evrov), kar je nekoliko višja rast kot v letu 2014. Drugo največje svetovno gospodarstvo želi s temi naložbami pridobiti nove tehnologije, trge in energetske vire.

Pozitivni dejavniki za širjenje na tuje trge so v zadnjem času tudi padec cene surovin in nihanje vrednosti valut, predvsem šibek evro.

Po podatkih kitajskega ministrstva za trgovino sicer lanska številka ni zadoščala, da bi država z največ prebivalci na svetu postala neto izvoznica kapitala. Tuje naložbe na Kitajskem so namreč dosegle 126,3 milijarde dolarjev (115,8 milijarde evrov), v to številko pa niso vključene naložbe v finančnem sektorju.

Peking v okviru strategije internacionalizacije kitajska podjetja spodbuja k širjenju na tuje trge, kajti doma se srečujejo z omejenimi možnostmi za nemoten razvoj. Med te se zlasti šteje zasičenost domačega trga, nezadostno domače povpraševanje in povečana potreba po energentih in surovinah. Pozitivni dejavniki za širjenje na tuje trge pa so v zadnjem času tudi padec cene surovin in nihanje vrednosti valut, predvsem šibek evro.

Kitajska podjetja so po besedah tiskovnega predstavnika ministrstva Shen Danyanga prevzemala tekmece v veliko različnih sektorjih, in to kljub temu da je splošna gospodarska klima v svetu trenutno na nizki ravni.

Največji individualni prevzem lani je bil nakup legendarnega italijanskega proizvajalca pnevmatik Pirelli, ki ga je kupilo državno podjetje ChemChina. Poleg tega je državno podjetje Unisplendour Corporation septembra napovedalo nakup 15 odstotkov ameriškega podjetja Western Digital, ki se ukvarja s shranjevanjem podatkov, za kar je pripravljeno plačati 3,8 milijarde dolarjev. Družba, ki upravlja z največjo hidroelektrarno na svetu, imenovano Tri soteske, pa je za 3,4 milijarde dolarjev pridobila koncesijo za upravljanje dveh velikih brazilskih hidroelektrarn.