Slovenija

V Acroniju nova delovna mesta

STA
23. 1. 2016, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Jeseniški Acroni bo letos zagnal skoraj 32 milijonov evrov vredno linijo za toplotno obdelavo specialnih jekel. S tem Acroni, ki se je lani soočil s padcem prodaje, širi svoj portfelj in se osredotoča na še bolj zahtevne produkte. Hkrati bo ob 1130 zaposlenih potreboval še približno 50 novih delavcev.

Sredi leta bodo na Jesenicah zagnali novo linijo za toplotno obdelavo jekel za najzahtevnejše aplikacije.

Kot je povedal direktor Acronija Blaž Jasnič, je bilo lansko leto, kar se tiče poslovanja, nekoliko slabše kot leto pred tem. Izdelanih je bilo deset odstotkov manj končnih produktov, realizacija pa je za prejšnjim letom zaostala za devet odstotkov. Kljub temu je Acroni tudi leto 2015 zaključil z dobičkom.

Razlog za padec prodaje je bila predvsem sprememba tržnih razmer. Največja težava je bilo močno nihanje cen za jeklarno strateških surovin, zlasti niklja. Ob padcu cen nafte so tudi kupci Acronijevih izdelkov postali bolj previdni, svetovne proizvajalke nafte pa se zaradi tega odločajo za prestavitev načrtovanih investicij.

V leto 2016 Jasnič vseeno gleda optimistično. Prvič zato, ker se bodo po stabilizaciji cen surovin začeli izvajati načrtovani milijardni projekti na področju nafte in plina ter bo povpraševanje po jeklu večje. Hkrati pa Acroni prihaja na trg z novimi zmogljivostmi.

Sredi leta bodo na Jesenicah zagnali novo linijo za toplotno obdelavo jekel za najzahtevnejše aplikacije. "S tem širimo svoj portfelj. Prodrli bomo na določene nišne trge, kjer doslej nismo bili tako prisotni," je dejal Jasnič in dodal, da bodo novo linijo z zelo sofisticirano hladilno napravo zagnali sredi leta.

Njena značilnost je, da ima izjemno natančno toplotno regulacijo. To omogoča Acroniju nadaljnji spremembo prodajnega miksa v smer izdelave bolj zahtevnih produktov, s katerimi nadomešča manj dobičkonosne programe.

Medtem ko v podjetju zaključujejo skoraj 32 milijonov evrov vredno investicijo v novo linijo, pa se ukvarjajo tudi z naslednjo investicijo. To bo peč AOD (argon-kisikova dekarburacija) v segmentu sekundarne metalurgije za bolj ekonomično izdelavo visoko specialnih nerjavnih jekel.

"Investicijski ciklus v Acroniju se tako nadaljuje," je poudaril Jasnič in ocenil, da imajo veliko srečo z ruskimi lastniki, ki razumejo, da samo vlaganja in razvoj prinašajo dolgoročno prihodnost. Zato razvoj močno podpirajo.

Sočasno v Acroniju iščejo nove kadre. Letos zaradi zagona nove linije načrtujejo okoli 50 dodatnih zaposlitev. Želeli bi si predvsem metalurgov, ki pa jih v Sloveniji trenutno ni dovolj na razpolago, saj so slovenske šole pred 20 leti ukinile program za metalurškega tehnika.

Dodatno kadrovsko težavo Acroniju, kjer metalurgija postaja sofisticirana z računalniško podprto tehnologijo, predstavlja dejstvo, da se bo do leta 2020 upokojilo skoraj 200 od trenutno 1130 zaposlenih. Zato si bodo ustrezne kadre skušali zagotoviti tudi z okrepljenim štipendiranjem.

Veseli so, da se bo z novim šolskim letom v Slovenijo vendarle vrnilo šolanje za metalurškega tehnika, vendar bodo program zaenkrat izvajali zgolj na Ravnah. Ali ga bodo kasneje uvedli tudi na Jesenicah, še ni dogovorjeno.

Kot pojasnjuje ravnateljica Srednje šole Jesenice Andreja Vehar Jerman, je v zvezi s promocijo poklica metalurg in metalurški tehnik ter deficitarnih strojniških poklicev marsikaj odvisno od javno izkazane namere o ponovni uvedbi kadrovskih štipendij s strani Acronija. Kot je zagotovila, se bodo potrudili prisluhniti potrebam lokalnega gospodarstva.

Razpis za vpis v program metalurški tehnik je sicer ob izkazani nameri gospodarstva in ustrezni podpori, možen šele za šolsko leto 2017/2018, saj so aktivnosti ministrstva v zvezi z razpisi za šolsko leto 2016/2017 praktično zaključene.