Svet

Katastrofa: Do leta 2050 bo v morjih več plastike kot rib

M.J.
20. 1. 2016, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po poročilu fundacije Ellen MacArtur, ki je bilo objavljeno na Svetovnem ekonomskem forumu, bo do leta 2050 v svetovnih oceanih več plastike kot rib.

Twiiter

Kot je navedeno v poročilu, se je proizvodnja plastike od leta 1964 pa do danes povečala za desetkrat. Samo v letu 2014 je bilo na svetu izdelanih več kot 311 milijonov ton plastike. Pričakuje se, da se bo proizvodnja plastike v naslednjih 20-tih letih podvojila, do leta 2050 pa celo početverila. In glede na vse večje povpraševanje po njej, se je od vse zavržene količine reciklira zgolj pet odstotkov. 40 odstotkov jo zaključi na deponijah, medtem, ko tretjina konča v svetovnih oceanih.

Poročilo navaja, da v oceanih vsako minuto konča najmanj osem ton plastike. In ker se zavržena plastika razgraja, najhitreje v toplejših vodah, se ob tem v morje sproščajo strupene kemikalije. In ni potrebno biti pretirano bister, da dojameš, da te kemikalije seveda zaužijejo morske živali, ki jih na koncu pojemo ljudje.

Ellen MacArtur Fundation

Ostalo plastiko se sežge, s čimer se sicer proizvaja energija, toda obenem se pri sežigu porabljajo tudi fosilna goriva. Ta se uporabljajo tudi pri izdelavi plastike in začaran krog je sklenjen. Ker v oceanih že sedaj zaključi skoraj za tovornjak plastike na minuto, se za leto 2030 predvideva, da bosta v istem času zaključila dva in do leta 2050 štirje tovornjaki plastike.

S tem pa se občutno tudi spreminja razmerje med maso rib v morju in plastiko. Trenutno je razmerje1:3 v prid rib, toda že leta 2050 bi bilo lahko v oceanih več plastike kot ribe (gledano masno).