Svet

Madžarska pripravljena postaviti ograjo

STA
20. 1. 2016, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Madžarska je pripravljena na svoji meji z Romunijo nemudoma postaviti žično ograjo, če se bo migrantski tok zaradi ukrepov posameznih držav na balkanski migrantski poti preusmeril od Hrvaške proti Romuniji, je povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

STA
Szijjarto je opozoril, da so južne meje Evrope še vedno na stežaj odprte za več sto tisoč migrantov iz Bližnjega vzhoda in Afrike.

Po besedah Szijjarta se je Madžarska pripravila na čim hitrejšo postavitev ograje na meji z Romunijo, če bo ta potrebna.

Avstrija je namreč napovedala, da bo kmalu začela zavračati migrante, ki bodo le želeli prepotovati Nemčijo, ne da bi v njej zaprosili za azil. To je Slovenijo spodbudilo, da je napovedala podobne ukrepe, da ne bi postala migrantski žep. S to verižno reakcijo bi lahko Romunija še letos postala priljubljena tranzitna država za nezakonite migrante, ki bi nato želeli prek Madžarske prodreti do zahodne Evrope, menijo poznavalci.

"Vse bolj verjetno je, da bo južna schengenska meja v bistvu severna meja Grčije z Bolgarijo in Makedonijo," je povedal Szijjarto.

"Če Grčija ne bo želela sodelovati v rešitvi, moramo k pogovorom povabiti Bolgare in Makedonce," je dejal šef madžarske diplomacije.

Szijjarto je opozoril, da so južne meje Evrope še vedno na stežaj odprte za več sto tisoč migrantov iz Bližnjega vzhoda in Afrike, ki želijo prodreti do evropskega ozemlja. Po njegovih besedah bo treba v enotne evropske sile mobilizirati več deset tisoč policistov in vojakov, da bi zajezili prihode nezakonitih migrantov na dolgi grški morski meji.

Kritiziral je evropske birokrate, ki da menijo, da bo nekaj sto pripadnikov agencije EU za varovanje zunanjih meja Frontex uspelo zavarovati evropske zunanje meje. Frontex je prejšnji mesec napovedal okrepitev prisotnosti svojih pripadnikov v Grčiji za obvladovanje migrantskih tokov. EU načrtuje potrojitev sredstev za obrambo svojih mej in oblikovanje enote za hitro odzivanje s 1500 pripadniki, ki bi zamenjala Frontex.