Svet

Tudi Hrvaška tarča terorističnih napadov?

uk
14. 1. 2016, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Strokovnjaki svarijo, da je tudi Hrvaška v nevarnosti zaradi terorističnih napadov, vendar pa poudarjajo, da vendarle ni na seznamu najbolj ogroženih držav.

Facebook
Teroristični napad

Po napadih na nekatere evropske prestolnice se svetovni mediji sprašujejo, katera bo naslednja. Stopnja pripravljenosti po vsej Evropi je namreč na najvišji ravni in vse bolj se govori, da se bo nekaj podobnega, kot se je zgodilo v ZDA na zloglasni 11. september, zgodilo tudi v Evropi. »Tako kot večina drugih evropskih držav je tudi Hrvaška na seznamu potencialnih tarč. Tega ne moremo zanikati, toda v primerjavi z močnimi državami, ki dejansko sodelujejo v vojni v Siriji, smo precej nižje na seznamu, kot recimo Francija, Velika Britanija in ZDA. Je pa res, da se seznam tarč širi, kot se je to zgodilo z Rusijo,« je povedal Mirko Bilandžić, profesor zagrebške filozofske fakultete, ki je tudi eden od strokovnjakov za varnost.

Evropi grozi nov večji terorističen napad in obstaja možnost, da bi lahko bil sinhroniziran tako, da bi se zgodil v več mestih hkrati. 

STOPNJA NEVARNOSTI

Vlatko Cvrtila, strokovnjak za nacionalno varnost, je še dodal, da je stopnjo nevarnosti zelo težko oceniti. Obstaja seveda možnost, da bi teroristi napadli katerega od turističnih središč na Hrvaškem, vendar hkrati poudarja, da Hrvaška ne izziva takšnih nasilnih dejanj. »Hrvaška se trudi pripomoči k miru v svetu, toda terorizem ne izbira žrtev,« je povedal Cvrtila.

NOV NAPAD

Vlatko Cvrtila je tudi prepričan, da Evropi grozi nov večji terorističen napad, in se boji, da bi lahko bil sinhroniziran tako, da bi se zgodil v več mestih hkrati. Dejstvo je, da je takšne napadalce zelo težko odkriti, kot smo lahko videli tudi v nedavnem napadu v Istanbulu. Napadalcev je navadno le peščica in niti Turčija kljub dobri pripravljenosti takšnih napadov ne more preprečiti.