Slovenija

Tudi jeseniška dežurna služba v nov urgentni center

STA
14. 1. 2016, 17.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Podobno kot novomeška nujna medicinska pomoč se bo v petek tudi jeseniška služba nujne medicinske pomoči preselila v nov urgentni center. V jeseniškem urgentnem centru so v mesecu dni od začetka delovanja obravnavali 2600 bolnikov, v celoti pa bo center predvidoma zaživel v dveh do treh mesecih.

STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar, urgentni center postopoma popolnjujejo tako organizacijsko kot funkcionalno. Ob tem krepijo tudi ekipo in zaposlujejo nove sodelavce. Po tem ko so prve bolnike v novih prostorih oskrbeli 12. decembra, je 1. januarja začela delovati tudi triaža, sedaj pa v urgenco prihaja še urgentna služba jeseniškega zdravstvenega doma.

Bolniki, ki bodo ponoči in med vikendom potrebovali nujno pomoč, se bodo odslej namesto v zdravstveni dom napotili v novo urgenco. Ob nenujnih stanjih pa Poklukar apelira na bolnike, naj obiščejo svojega izbranega zdravnika v njegovem rednem delovnem času.

Kot je izpostavil Žiga Jensterle iz jeseniške službe nujne medicinske pomoči, je sistem omenjene pomoči dolgo časa stagniral: "Sedaj pa se končno dogajajo pomembne spremembe. Upamo, da v korist bolnikov." Da je urgentni center in oskrba na enem mestu velika pridobitev, je pritrdil tudi vodja urgentne službe v bolnišnici Robert Carotta.

Vsaka organizacijska ali prostorska sprememba sicer s seboj prinaša izzive, ki pa jih po njegovih besedah sproti premagujejo. Organizacijske težave so izhajale predvsem iz pomanjkanja kadra, a ta primanjkljaj postopno odpravljajo. Tudi težave tehničnega značaja sproti uspešno rešujejo. "V urgentnem centru zagotavljamo primerno, varno in kakovostno obravnavo bolnika," so poudarili v bolnišnici.

Želijo si, da bi v prihodnje v urgentnem centru zagotovili tudi 24-urno urgentno pediatrično oskrbo, za kar je prostora dovolj, vendar na Gorenjskem primanjkuje ustreznega kadra. Že odslej pa bo tudi urgentna obravnava otrok bolj učinkovita, saj je v neposredni bližini urgence v jeseniški bolnišnici ves čas prisoten dežurni pediater.