Svet

ZDA s svojimi bombniki provocira Kitajsko

STA
19. 12. 2015, 15.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kitajska je ZDA obtožila "resne vojaške provokacije", potem ko sta dva ameriška bombnika B-52 pred dobrim tednom dni preletela ozemlje blizu spornih otokov v Južnokitajskem morju. Takšno ravnanje zapleta situacijo v Južnokitajskem morju in prispeva k militarizaciji regije.

Wikimedia

Do preleta ameriških letal je prišlo 10. decembra pri otokih Spratly, ki jim Kitajska pravi Nansha. Peking otoke smatra za del svojega ozemlja.

Po navedbah Pentagona sta bila bombnika na misiji, eno od letal pa je nehote letelo v oddaljenosti manj kot dveh navtičnih milj od umetno zgrajenega otoka, so za Wall Street Journal v petek povedali viri v Pentagonu. Po poročanju britanskega BBC pa so iz Pentagona uradno sporočili, da še preučuje kitajske navedbe.

Peking je danes ZDA obtožil konstantnega izzivanja. "ZDA nenehno pošiljajo vojaške ladje in letala, s čimer razkazujejo svojo moč in ustvarjajo napetosti v vodah in zračnem prostoru," je navedlo kitajsko obrambno ministrstvo. "Kitajska vojska bo sprejela vse potrebne ukrepe za obrambo suverenosti in varnosti države," so še opozorili.

ZDA so kritične do kitajske gradnje umetnih otokov v morju, ki je predmet ozemeljskih sporov. Mimo gradbenih projektov je v zadnjih mesecih večkrat poslala bombnike in vojaške ladje. Po navedbah Washingtona gradnja otokov predstavlja grožnjo svobodi gibanja na pomembnem vodnem območju.

Kitajska je zaradi suverenosti nad Južnokitajskim morjem v sporu z Vietnamom, Malezijo, Filipini, Tajvanom in Brunejem.