Svet

Putinov odziv: 'Nož v hrbet s strani sodelavcev terorizma'

sta
24. 11. 2015, 14.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je na novinarski konferenci komentiral incident na turški meji, ko je turška vojska sestrelila rusko letalo.

Reuters
Ruski obrambni minister Sergej Šoigu (levo) in ruski predsednik Vladimir Putin (desno).

Putin je dogodek opisal kot »nož v hrbet s strani sodelavcev terorizma.« Nanašal se je seveda na Turčijo, katera je, trdi Putin, neosnovano sestrelila ruski bombnik Su-24, ko je ta, po Putinovih besedah, nad sirskim ozemljem izvajal operacije proti islamističnim upornikom.

Ruski bombnik je bil sestreljen z raketo zrak-zrak, ki naj bi bila izstreljena iz turškega lovca ameriške izdelave, F-16. Bombnik je iz višine 6000 metrov padel na sirsko ozemlje, 4 kilometre stran od turške meje, je povedal Putin.

»Naši piloti in letalo niso nikoli ogrožali Turčije,« je dejal Putin in Ankaro obtožil sodelovanja s terorizmom. »Ogromno naftnih produktov v Turčijo pride iz ozemlja teroristov. Tako dobivajo svoje financiranje.«

Turčijo je obsodil še zato, ker po incidentu niso kontaktirali Rusije ampak svoje partnerice iz zveze NATO, kot da bi Rusija sestrelila turško letalo in ne obratno.

»Zelo resno bomo analizirali kar se je zgodilo. Incident bo prinesel resne posledice za turško-ruske odnose