Svet

Hrvaške varnostne sile v najvišji stopnji pripravljenosti, na strehah stavb ostrostrelci

STA
24. 11. 2015, 12.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zaradi prihoda podpredsednika ZDA Joa Bidena na vrh procesa Brdo Brioni, ki bo v sredo v Zagrebu, so hrvaške varnostne sile že nekaj dni v najvišji stopnji pripravljenosti. Posebni varnostni ukrepi veljajo tudi zaradi morebitnih terorističnih napadov, ki v zadnjem času grozijo Evropi.

STA

Za zagotavljanje varnosti na zagrebškem vrhu, predvsem pa zaradi obiska ameriškega podpredsednika, ki vedno predstavlja varnostni rizik in izziv, je Hrvaška vpoklicala več tisoč policistov. Varnostni načrt Bidenovega obiska izvajajo tudi v sodelovanju z ameriškim FBI.

Pod nadzorom so vse radikalne islamske skupine v BiH in Srbiji, da bi preprečili morebitni napad na Bidena, piše danes Jutarnji list.

STA

Na trasi, po kateri bodo vozili Bidna z letališča proti središču Zagreba, so tako kot običajno v podobnih primerih privarili jaške, na strehah stavb pa bodo ostrostrelci.

Prebivalci naselja ob letališču v Veliki Gorici morajo imeti od danes od 8. ure zjutraj do srede do 20. ure zaprta vsa okna, ki gledajo proti letališču. Policija je tudi zahtevala, da morajo prebivalci spustiti rolete na oknih. Pozvala jih je tudi, naj ne gledajo skozi okna, ne fotografirajo, ne snemajo niti ne gledajo skozi okna z daljnogledi. Ni dovoljeno niti obešanje perila, je zapisano v obvestilih stanovalcem.

Od zagrebškega letališča do središča Zagreba bo od danes zvečer veljala tudi posebna regulacija prometa.

Voditelji držav udeleženk vrha procesa Brdo Brioni se bodo sicer sešli že nocoj, ko je napovedana večerja s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, ki bo tako kot Biden častni gost srečanja v sredo.

Poleg gostiteljev, predsednikov Hrvaške in Slovenije, Kolinde Grabar-Kitarović in Boruta Pahorja, so na vrh povabljeni tudi predsedniki Albanije, Črne gore, Kosova, Makedonije, Srbije ter trojica članov predsedstva BiH.

Ameriški podpredsednik Biden bo na zagrebško letališče v letalu airforce 2 prispel v sredo zjutraj. Okoli 10. ure se bo srečal s slovenskim predsednikom Pahorjem, zatem s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem, nato pa še s hrvaško predsednico Grabar-Kitarović.

V uradu hrvaške predsednice na Pantovčaku se bo nato v sredo opoldne začel vrh procesa Brdo Brioni. Poleg Bidena in Tuska bo častni gost srečanja tudi predsednik Avstrije Heinz Fischer.

Biden in Tusk bosta udeležencem srečanja v Zagrebu skupaj potrdila evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana, ki da je ključna za zagotavljanje varnosti v regiji. Tusk naj bi potrdil predvsem širitveno agendo Evropske unije in prizadevanja držav Zahodnega Balkana po članstvu, Biden pa naj bi to v imenu ZDA podprl in vzpodbudil ter državam regije zagotovil, da lahko računajo na ZDA.

STA
Fotografija je simbolična.

Na drugi strani naj bi bilo glavno sporočilo sredinega vrha zagotovilo, da ima vsaka država v regiji pravico samostojne izbire, v katere mednarodne povezave se bo vključevala, druge pa ji tega ne smejo preprečevati, napovedujejo v diplomatskih krogih, ki pripravljajo konferenco.

Na vrhu bodo spregovorili tudi o varnostnih politikah ter perečem varnostnem problemu, ki izhaja iz begunskega vala. S tem posredno povezana tema bo sodelovanje v boju proti terorizmu, zlasti skupini Islamska država, in o problemu tujih borcev v regiji.