Svet

Ameriški strokovnjak svari: Pariz je bil le generalka

J.P.
19. 11. 2015, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški strokovnjak za protiterorizem trdi, da krvavi napad, ki se je 13. novembra zgodil v Parizu, ni bil polnopravni napad. Islamska država naj bi le hladnokrvno preizkušala teren.

Twitter
Teroristični napadi v Parizu so terjali 129 življenj.

Twitter
O'Neill meni, da so Združene države Amerike visoko na seznamu tarč teroristov.

Eric O'Neill, nekdanji agent ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), kjer je bil zadolžen za protiteroristične dejavnostni, pravi, da je Islamskadržava šele začela preizkušati svoj model »manjših poljubnih napadov«. Ti so v Parizu terjali 129 življenj.

»Mislim, da so le preizkušali, kako se takšna taktika obnese v mestu,« je dejal O'Neill. »Gotovo bodo poskusili še kje druge. Če je bil to preizkus, potem jim zagotovo ni spodletel. Isti scenarij bi se lahko ponovil v kateremkoli večjem mestu.«

Še en strokovnjak za protiterorizem, ki pa je želel ostati anonimen, je dejal, da je Islamska država opustila model Al Kaide, ki se je osredotočal na simbolične tarče – stolpa svetovnega trgovinskega centra in Pentagon. Islamska država pa se očitno namerava osredotočati na tarče, ki jih je težje zaščititi. To so bari, restavracije, koncertne dvorane in javni dogodki. »Več manjših napadov povzroči več strahu kot en velik, saj se zdi, da ni nikjer več varno,« je še dejal O'Neill. Tudi policija težje ukrepa. »Kar so naredili v Parizu, je bilo genialno, če si terorist,« je zaključil.