Svet

Michelle Obama in princ Harry na skupnem obisku

STA
2. 11. 2015, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriško oporišče Fort Belvoir le redko vidi ljudi sveta slavnih. V prejšnjem tednu sta ga obiskala prva dama ZDA Michell Obama in britanski princ Harry. Razlog so Invictus Games, športne igre ranjenih vojakov, ki bodo v tem oporišču maja 2016. Gre za drugo tovrstno tekmovanje po premieri v Londonu 2014.

Twitter
V ZDA in Angliji ima vojska zelo ugleden položaj.

"Vsi tukaj hodite po dolgi poti in bijete velik boj. Vsi ste junaki," je ranjencem in invalidnim vojakom v oporišču v Virginiji dejala Obamova. Harry, sam pred leti tudi vojak na misiji v tujini, pa je dodal: "Bil sem v Afganistanu. Verjemite, kar sem videl tam, mi je spremenilo življenje." In prav princ Harry je bil med pobudniki za ustanovitev tega tekmovanja. Slednji je bil tudi med tistimi, ki so poskrbeli za udeležbo na igrah, saj bi premiera 2014 brez kraljeve pomoči in vabil izpadla klavrno.

Prireditelji na drugi izvedbi pričakujejo okrog 500 udeležencev iz 15 držav. Vojaki se bodo pomerili v različnih športih, tudi plavanju in atletiki, pa tudi v ragbiju in tenisu na invalidskih vozičkih. "Šport in trening sta zelo pomembna za zdravje, pa tudi za hitrejše okrevanje naših vojnih junakov," je v zvezi s tem prepričan Ken Fischer, ki je na prvih igrah v Londonu osvojil srebrno medaljo. "Sploh ne vem, kako bi se znašel brez športa," pa je dodal plečati Max Ryan, ki je ostal brez noge pod kolenom, zdaj pa igra košarko na vozičku.

Prav skrb za veterane je v obeh državah zelo pomembna, saj je njihova preskrba v nasprotju z zagotovili oblasti težka.

V ZDA in Angliji ima vojska zelo ugleden položaj. To ve tudi kraljeva družina in tudi zato je Harry z veseljem sledil klicu domovine v Afganistan, nazadnje pa se je udeležil manevrov avstralske mornarice. Plod tega je tudi skrb za veterane, s katerimi je bil med drugim tudi že na severnem in južnem tečaju.

Prav skrb za veterane je v obeh državah zelo pomembna, saj je njihova preskrba v nasprotju z zagotovili oblasti težka. Številni so brezdomci, še več je tistih, ki so prav na dnu socialne lestvice. Njihova življenja, pa tudi okrevanja v bolnišnicah, so po koncu služenja vojske pogosto odvisna tudi od donacij.

Samo v ZDA je okrog 20 milijonov veteranov, tri milijone jih je služilo po napadih 11. septembra 2001. Ocenjuje se, da jih ima vsaj polovica po služenju fizične in psihične težave. Vsako družbeno udejstvovanje, pa naj bodo to "samo" športne igre, je za njih še kako dobrodošlo.