Svet

Se bodo zdaj zaradi azilantov med sabo skregali še Nemci?

T.C.
1. 11. 2015, 18.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na današnjem vrhu nemške vladne koalicije se niso uspeli zediniti o svežnju ukrepov na področju azilne politike, predvsem o vzpostavitvi tranzitnih območij na mejah, da bi lažje določali, kateri prosilci imajo pravico do azila in kateri ne. Pogovore o azilni politiki bodo nadaljevali v četrtek.

YouTube
Kanclerki Angeli Merkel so nadeli čador.

Na vrhu so sodelovali predsedniki nemških koalicijskih strank - predsednica krščanskih demokratov (CDU) in kanclerka Angela Merkel, predsednik Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer ter vodja socialnih demokratov (SPD) in podkancler Sigmar Gabriel. Iz nemškega vladnega urada za komuniciranje so po sestanku sporočili, da kljub številnim podobnim stališčem nekatera vprašanja ostajajo odprta in se bodo pogovori o tem nadaljevali v četrtek.

Reuters

Med odprtimi vprašanji je vzpostavitev tranzitnih območij blizu mej, ki bi služile registraciji prosilcev za azil. Te si želita tako CDU kot CSU, SPD pa jim nasprotuje.

Merklova in Seehofer, ki je tudi bavarski ministrski predsednik, sta na pogovorih po vrhu koalicije zgladila spor glede prihoda beguncev v Nemčijo, pri čemer je med bolj obremenjenimi zveznimi deželami prav Madžarska. V šeststranskem dokumentu, glede katerega sta se strinjala, so tranzitna območja opredeljena kot "najnujnejši ukrep za boljši nadzor naših meja".

Ni pa v dokumentu opredeljena zgornja meja števila beguncev, ki lahko vstopijo v Nemčijo, kar je Seehofer zahteval, Merklova pa vseskozi odločno zavračala. V dokumentu sta sicer dve točki, ki ustrezata zahtevam obem, Tako med drugim piše, da bodo stranke "usmerjale priseljevanje ter se borile proti vzrokom za prihod beguncev, da bi zmanjšale dotok beguncev". Ob tem sta tako Merklova kot Seehofer poudarila, da je nujno pomagati tistim, ki potrebujejo pomoč ter v družbo vključiti ljudi, ki potrebujejo zaščito.

reuters

Na današnjem vrhu koalicije so razpravljali tudi o boljšemu upravljanju z migrantskimi pritiski in razdelitvi prosilcev za azil, ki imajo možnost ostati v državi. Po večtedenskih sporih in ostrih tonih iz CSU pa naj bi današnji vrh poskušal zgladiti notranje spore v koaliciji. Seehofer je Merlovi pred dnevi postavil ultimat, naj do nedelje napove ukrepe za omejitev števila prosilcev za azil, s čimer pa očitno ni uspe.

Nemška vlada sicer medtem še naprej ocenjuje, da bo Nemčija letos sprejela 800.000 prosilcev za azil. Po nekaterih nedavnih poročilih naj bi vlada napovedi zvišala na milijon, a so vladni predstavniki danes to zanikali.

Iz Nemčije medtem danes poročajo o napadu na prosilce za azil. V Magdeburgu je skupina do 30 neznancev, med njimi so bili nekateri oboroženi s kiji za baseball, napadla in poškodovala več beguncev iz Sirije. Po navedbah policije so v zvezi z incidentom pridržali 24-letnega domnevnega napadalca. V napadu sta bila poškodovana dva 26-letna Sirca in en 35-letnik, ki so jih odpeljali v bližnjo bolnišnico. Policija je o incidentu uvedla preiskavo.

Reuters
Merklova meni, da je treba pospešiti azilni postopek, tisti, ki ne potrebujejo zaščite Nemčije, pa morajo državo zapustiti.