Svet

Evropski poslanci z Junckerjem o nadzoru zunanjih mej unije

STA
14. 10. 2015, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Evropski poslanci bodo danes na enodnevnem plenarnem zasedanju v Bruslju s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem razpravljali o vrhu EU konec tedna v Bruslju, ki bo osredotočen na ukrepanje v begunski krizi, zlasti na krepitev nadzora zunanje meje unije, vzpostavljanje središč za obravnavo beguncev in odnose s Turčijo.

Reuters

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki vodi zasedanja voditeljev članic unije in ki so ga poslanci septembra ostro kritizirali, ker se ni udeležil razprave z njimi, bo tokrat spet manjkal. Članice bo zastopalo luksemburško predsedstvo.

Poslanci bodo predvidoma tudi potrdili spremembe evropskega proračuna za letos za krepitev ukrepanja v begunski krizi. Odobrili naj bi dodatnih 100 milijonov evrov za nujno pomoč članicam, 300 milijonov za pomoč tretjim državam in 1,3 milijona za kadrovsko krepitev evropskih agencij.

Poleg tega bodo glasovali o resoluciji o boju proti podnebnim spremembam v kontekstu bližajoče se mednarodne podnebne konference v Parizu, ki naj bi prinesla zavezujoči globalni sporazum. Parlament je pri zastavljanju podnebnih ciljev sicer ambicioznejši od članic.

Pričakovati je, da bodo ob začetku zasedanja na dnevni red uvrstili tudi razpravo o odločitvi Sodišča EU, da zaradi neustreznega varstva osebnih podatkov razveljavi dogovor o varnem pristanu, na podlagi katerega od leta 2000 poteka izmenjava osebnih podatkov med podjetji v EU in ZDA.

Pozno zvečer sta predvideni tudi razprava z visoko zunanjepolitično predstavnico unije Federico Mogherini o razmerah v Ukrajini ter razprava o antisemitizmu, islamofobiji in sovražnem govoru v Evropi.