Svet

Putin izključil možnost kopenskega posredovanja Rusije v Siriji

STA
11. 10. 2015, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je v današnjem pogovoru za rusko televizijo Rossiya-1 izključil možnost kopenskega posredovanja Rusije v Siriji. Kot je dodal, pri ruski zračni operaciji v Siriji ni šlo za "spontano dejanje", ampak je bila skrbno načrtovana vnaprej, poroča ruska tiskovna agencija Sputnik na spletni strani.

Arhiv

"Kopenska operacija ne pride v poštev. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, tega ne bomo naredili in naši sirski prijatelji to vedo," je dejal Putin.

Zatrdil je, da Rusija ne namerava "zgraditi imperija", česar se glede na zadnje poteze Moskve bojijo nekateri na Zahodu, ampak da so vsa njena dejanja usmerjena v zaščito njene suverenosti in neodvisnosti.

Se pa morajo zahodne partnerice zavedati, je dodal, da bo Rusija uporabila svoje visoko tehnološko orožje. Napovedal je tudi, da nameravajo rusko vojsko opremiti s sistemom za natančno vodenje izstrelkov kalibr, ki so ga že uporabili v Siriji.

Rakete 3M-14T kalibr so pred dnevi na cilje v Siriji izstrelili z ruskih ladij v Kaspijskem morju. To je bilo po navedbah nekaterih virov sploh prvič, da je Rusija v boju izstrelila tovrstne rakete z morja na kopenske cilje.

Mednarodna nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) je sicer danes opozorila, da je bila v letalskih napadih v Siriji uporabljena nova vrsta ruskih kasetnih bomb. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je šlo za bombe, namenjene uničevanju oklepnih vozil, uporabili pa so jih pred tednom dni v Alepu.

HRW ni mogla potrditi, ali so te bombe uporabile ruske ali sirske sile. Kasetne bombe so leta 2008 prepovedali z mednarodno konvencijo.