Svet

Brazilska predsednica obtožena nezakonitega delovanja

STA
8. 10. 2015, 10.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Brazilsko računsko sodišče je razsodilo, da je vlada brazilske predsednice Dilme Rousseff pri izvajanju lanskega proračuna kršila zakone. Opozicija pravi, da pomeni ta odločitev korak k ustavni obtožbi predsednice.

Wikipedia

Zvezno računsko sodišče, ki poroča kongresu, je ugotovilo, da si je vlada nezakonito izposojala denar od državnih bank, da bi zapolnila proračunsko luknjo, poroča britanski BBC.

Vlada je napovedala, da se bo pritožila na vrhovno sodišče, saj trdi, da ni nezakonito delovala, saj je sredstva samo prerazporejala v skladu z uveljavljeno prakso v preteklosti.

Po soglasni odločitvi sodišča je glavni sodnik Augusto Nardes pojasnil, da vlada pri računih lani ni ravnala v skladu s fiskalnimi in ustavnimi načeli ter da ni delovala transparentno. Šlo naj bi za 100 milijard realov, kar je več kot 26 milijard ameriških dolarjev.

Če bo vrhovno sodišče odločitev računskega sodišča potrdilo, bo zadeva šla v kongres, kjer ima večino koalicija Rousseffove.

To je zadnji udarec za predsednico, ki je manj kot leto dni drugi mandat na položaju. Predsednica se sooča tudi z rekordno nizko priljubljenostjo zaradi številnih korupcijskih škandalov visokih članov njene vladajoče Delavske stranke in koalicijskih strank.

Brazilska volilna komisija je v torek sprožila preiskavo o domnevnih nepravilnostih med njeno volilno kampanjo. Ugotoviti želijo, ali sta Roussefova in podpredsednik države Michel Temer volilno kampanjo financirala z donacijami podjetij, ki so vpletena v korupcijo afero Petrobras.