Svet

Obalna straža ZDA prekinila iskanje pogrešane tovorne ladje pri Bahamih

STA
8. 10. 2015, 09.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriška obalna straža je v sredo zvečer sporočila, da po tednu dni prekinja iskanje morebitnih preživelih članov posadke tovorne ladje El Faro, ki jo je pretekli četrtek pri Bahamih s pokvarjenim motorjem zajel orkan Joaquin. Predsednik ZDA Barack Obama je izrazil sožalje družinam umrlih.

WIkipedia

Iskanje 33 članov posadke in ladje je bilo zaman, saj so našli le eno truplo in poškodovan rešilni čoln. Ladja se je najverjetneje potopila, saj obalna straža sporoča, da je pet kilometrov pod morsko gladino našla lokacijo ladijske verzije črne skrinjice, ki jo bo skušala dvigniti na površje.

Obama je zagotovil, da ima nadaljnja preiskava vso podporo zvezne vlade, saj si družine 28 ameriških in petih poljskih mornarjev zaslužijo odgovore. Obama je pri tem dodal, da je potrebno zagotoviti varnost vseh Američanov tudi mornarjev, ki vsak dan prevažajo nujno potrebne dobrine.

Ladja je bila na poti od Floride do Portorika, ko se ji je pri Bahamih pokvaril motor. Kapitan je nazadnje v četrtek sporočil, da se borijo z visokimi valovi in vetrom, vendar je menil, da bodo težave odpravili.

Orkan Joaquin ni prizadel vzhodne obale ZDA, saj se je proti severu pomikal po odprtem morju in se je že unesel. Pomagal pa je povzročiti močno deževje, ki je teden dni namakalo Južno Karolino in jo skoraj povsem poplavilo.

V Južni in Severni Karolini je deževje s poplavami uradno do srede zvečer zahtevalo 19 življenj. Uničenih je 13 jezov, zaprtih je 260 cestnih odsekov in 150 mostov, v prestolnici Columbia pa so še vedno ogrožene zaloge pitne vode. Voda je ponekod začela iz zemlje dvigovati tudi krste z mrliči po pokopališčih.

Južna Karolina je revna država, ki se sama ne bo zmogla spopasti s posledicami uničenja. Zaradi republikanskega nasprotovanja davkom je bila državna infrastruktura že pred poplavami močno dotrajana.

Kar 20 odstotkov od 8300 mostov v državi je uradno razpadalo, denarja pa ni dovolj niti za redno krpanje lukenj na cestah in država raje plačuje milijone dolarjev odškodnin voznikom z uničenimi vozili.

Skupna škoda naj bi dosegla milijardo dolarjev, kar bo moralo priti iz zveznega proračuna, pri čemer se bodo zvezni kongresniki in senatorji Južne Karoline znašli v malce nerodnem položaju.

Le eden od osemčlanske zvezne kongresne in senatne delegacije je namreč leta 2012 glasoval za zvezno pomoč državam severovzhoda ZDA, ki jih je razdejal orkan Sandy. Guvernerka Nikki Haley moli in obljublja obnovo, njen strankarski kolega in predsedniški kandidat Lindsey Graham pa ostaja zvest svojim prepričanjem in opozarja, da naj ljudje ne vlagajo preveč zahtevkov za odškodnine.