Svet

Breivik grozi z gladovno stavko

G.G.
10. 10. 2015, 15.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Množični morilec Breivik, ki prestaja 21-letno zaporno kazen v norveškem zaporu Skien, grozi z gladovno stavko vse do smrti, če se pogoji njegovega bivanja v zaporu ne bodo izboljšali.

V odprtem pismu norveškim medijem je potožil o nevzdržnih razmerah bivanja v zaporu. Od septembra dalje je zaprt v samico, od koder lahko dnevno opravi zgolj eno uro izhodov. To mu onemogoča študij političnih ved na Univerzi v Oslu, kar je po njegovih besedah, edina stvar, ki jo je imel. Poleg tega so omejili tudi čas, ki ga lahko preživi z osebjem zapora. ¨Ne morem več zdržati¨ je potožil brutalni množični morilec, ki je sprožil bombo v norveškem parlamentu s katero je ubil 8 ljudi, nato pa v strelskem pohodu vzel življenje še 69 osebam.

Vodstvo zapora je že dalo vedeti, da ne bo storilo ničesar, da bi zaustavilo Breivika pred izstradanjem do smrti. Zapori na Norveškem namreč nimajo nikakršne pravne podlage, ki bi jim omogočala prisilno hraniti zapornike, če se ti odločijo gladovno stavkati. Če se Breivik odloči gladovno stavkati, so ga zdravstevni delavci v zaporu dolžni obvešati o tveganjih za njegovo zdravje, ne smejo pa kako drugače posegati v njegovo odločitev. Prisilno hranjenje osebe, ki gladovno stavka, je v nasprotju z Evropsko konvencijo za človekove pravice.