Črna kronika

Okruten umor hrvaškega »spidermana«

uk
10. 10. 2015, 13.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ivan Pajdek (51) že desetletja povzroča sive lase ne le hrvaškim policistom, ampak detektivom po vsej Evropi. Zamenjal je toliko identitet, da ga preprosto niso mogli ujeti, vse dokler ni šel predaleč.

Facebook

Ivan je zapustil Dalmacijo med vojno in začel svojo kriminalno kariero. V glavnem se je ukvarjal z vlamljanji, in ker je bil pri tem izjemno spreten, se ga je prijel vzdevek spiderman (mož pajek). Pred časom je v svojo ekipo rekrutiral še Patrika Rusza (19) in Constantina Fitija (22). Z njima je 9. septembra vlomil v hišo 73-letnega upokojenca Pierluigija Tartarija. Nesrečnega starca je trojica zvezala, nato pa so ga pretepli do smrti. Njegovo truplo je policija odkrila 18 dni po umoru. Roparji so iz hiše pobrali nekaj denarja, nakita in kreditne kartice; te so nato uporabljali v nakupovalnih centrih.

POBEG

Facebook

Ivan in Patrik sta potem hitro zapustila Italijo, a se je nekaj dni pozneje Patrik vrnil in policija ga je aretirala. Kmalu so ujeli še Constantina in samo vprašanje časa je bilo, kdaj ujamejo še Ivana. Ta je zbežal na Slovaško k svojemu bivšemu dekletu in tam ga je policija tudi našla. Sprva jim je dejal, da je Slovak in da nimajo prave osebe, a policija ni nasedla njegovim ponarejenim dokumentom.

IZROČITEV

Trenutno Ivan čaka na Slovaškem, da ga izročijo Italiji, kjer bo odgovarjal za umor. Sicer se je zagovarjal, da je bil nesrečni starec še živ, ko so odšli, in da ga niso mislili umoriti. Tožilstvo pa je prepričano, da je trojica pobesnela, ko niso dobili toliko denarja, kot so mislili, in so starca začeli brcati. Imel je več polomljenih kosti in notranje krvavitve. Starca so po tem, ko so pobrali, kar so lahko, strpali v prtljažnik in ga pustili na samem na obrobju mesta Ferrari.

Ivan je sicer že stari znanec italijanske policije. Že leta 1997 je ukradel tri milijone lir v denarju in zlatnini, pri tem pa je brez težav preplezal štirimetrski zid.