Svet

Kako je umrl Haci?

B.K.
6. 10. 2015, 10.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Včeraj smo poročali o nehumanem delovanju turške policije, ki na vzhodu države terorizira kurdske prebivalce. Ena izmed nedavnih žrtev, ki je izzvala največ ogorčenja je 24-letni Haci Lokman Birlik, ki so ga specialne sile turške policije na brutalen način umorile, nato pa njegovo truplo z oklepnim vozilom vlekle po ulicah mesta Sirnak. Sedaj objavljamo pričevanja, ki razkrivajo način Hacijeve smrti in s tem obseg nehumanega tretmaja turških sil nad Kurdi.

Facebook

Brutalnost turških državnih sil nad Hacijem Lokmanom Birlikom je bila prvič izpostavljena s fotografijo njegovega mrtvega trupla zavezanega za policijski tovornjak. Sledil je video posnetek iz notranjosti vozila, sedaj pa so bile objavljene tudi fotografije iz obdukcije. Te razkrivajo celoten obseg grozodejstev turških državnih sil, ki to počnejo zaradi domnevne 'varnosti ljudi.'

Po pričanju očividcev je bil Birlik najprej ustreljen v nogo, kasneje pa ga je policija iz oklepnega vozila usmrtila s točo strelov medtem, ko je sam sredi ulice poskušal ustaviti krvavitev iz noge. Policija je kasneje pristopila do njegovega telesa in nadaljevala s streljanjem, nato pa truplo privezala za oklepno vozilo in ga začela vleči po ulicah.

Video posnetek izživljanja, ki so ga iz notranjosti vozila posneli sami policisti je napolnjen s težkimi kletvicami, ki žalijo Birlikovo telo, njegovo družino, njegovo ljudstvo in njegov obstoj.

Fotografije, ki so se pojavile v javnosti razkrivajo, da je Birlika zadelo več deset krogel iz orožja specialnih enot.

Facebook

Izjave prič razkrivajo tudi, da se je mučenje nadaljevalo v bolnišnici. Policija je namreč pretepla medicinsko osebje, ko so le-ti pred vhod bolnišnice prinesli nosila, s katerimi so truplo umorjenega želeli prenesti v bolnišnico. Policija ni dovolila uporabe nosil, truplo so znova zvlekli v notranjost bolnišnice. Eden izmed uslužbencev naj bi kasneje bil celo pridržan in odpeljan na policijsko postajo.

24-letni turški Kurd je sicer svak poslanke pro-kurdske Ljudske demokratske stranke (HDP) Leyle Birlik, sam pa se je ukvarjal s filmsko režijo in igro. Na priloženem posnetku si lahko ogledate pokojnikov kratek film Bark, v katerem je tudi igral.