Svet

Zaljubljenca pobegnila z begunci

žk
5. 10. 2015, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mlada zaljubljenca iz Srbije sta želela izkoristiti val beguncev, da bi lahko prišla do Nemčije. Njuna pot se je končala v Bolgariji, grozi jima tudi zapor.

Arhiv

Momčilo Petković (17) in Anđela Stojnev (13) iz Niša sta 25. septembra izginila neznano kam. Preiskava policije je pokazala, da jima je z avtoštopom uspelo priti do mesta Knjažavac, nato pa se je za njima izgubila vsaka sled.

V Srbiji je stekla velika iskalna akcija, a ni obrodila večjih sadov. V petek pa se je Momčilo le oglasil svojemu očetu in sporočil, da sta z dekletom v begunskem kampu v Bolgariji. Beguncem sta se pridružila v Srbiji, nelegalno prečkala mejo in se nato predstavljala kot begunca iz Irana.

A vrag je odnesel šalo, ko so ju bolgarske oblasti želele deportirati v Iran. Takrat je mladenič skesano poklical domov in po telefonu sporočil staršem: »Peljite naju domov.«

Oče Momčila Petkovića je ob podpori srbskega zunanjega ministrstva in Interpola nemudoma odpotoval v Bolgarijo, kjer je moral najprej potrditi identiteto prebežnikov. Začel se je formalni postopek vračila, a se lahko zaplete, saj sta mladoletnika mejo prečkala nelegalno, zaradi česar jima grozi kazen.