Slovenija

Cerar: Organiziranje MSNZ izjemno in junaško dejanje domoljubnih posameznikov

STA
4. 10. 2015, 20.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Organiziranje Manevrske strukture narodne zaščite je bilo izjemno in junaško dejanje domoljubnih skupin posameznikov, je na današnji slovesnosti ob 25. obletnici Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) poudaril premier Miro Cerar. Po njegovih besedah so s tem postavili temelje za uspešno organiziranje in razvoj Teritorialne obrambe Slovenije.

STA

Kot je dejal Cerar, je peščica ljudi v sredini leta 1990 pravilno ocenila okoliščine, da bo vzpostavljeno pravico do samoodločbe treba zavarovati z lastno slovensko oboroženo strukturo. "V tistem obdobju so intenzivno potekale zelo obsežne in tajne priprave za primer potrebe po oboroženi podpori političnim odločitvam in postopkom uresničevanja dolgoletnih sanj Slovencev o lastni državi. Idejo je dodatno pospešil poskus JLA, da Teritorialni obrambi odvzame orožje," je dejal premier.

Kot je poudaril, so ti posamezniki v tajnosti postavili temelje za kasnejše uspešno organiziranje in razvoj Teritorialne obrambe Slovenije, iz katere se je kasneje oblikovala sodobna Slovenska vojska.

Organizirana slovenska vojaško-obrambna struktura je po Cerarjevih besedah postopoma, a zanesljivo in v izredno kratkem času krepila svojo moč in skupaj z milico nudila pomembno zaščito in podporo slovenski oblasti pri nadaljnjih korakih k osamosvajanju.

Kot je izpostavil Cerar, smo Slovenci v 19. in 20. stoletju svojo samobitnost gradili postopno, v izjemno zahtevnih, pogosto nemirnih in celo vojnih razmerah. "Prav zato moramo v današnjem času še posebej spoštovati in izpostavljati vse tisto, kar se je v procesu osamosvajanja našega naroda izkazalo kot pozitivno in konstruktivno. Spoštovati moramo misli in dejanja vseh, ki so pripomogli k uresničitvi sanj, in poskrbeti za ohranitev pridobljenega, pri čemer mislim predvsem na odgovornost pri ohranjanju varnosti, negovanju našega jezika, kulture, narodne identitete," je poudaril premier.

Kot je dejal, se moramo zavedati svojega položaja, naše vloge v skupnosti in v mednarodnih integracijah, ki jim pripadamo. "Na našo uspešno osamosvojitev so takrat mnogi gledali z občudovanjem, mnogim narodom, ki imajo podobne želje, to kljub številnim poskusom še ni uspelo," je še dejal Cerar.

MSNZ je nastala kot odgovor na zahtevo JLA, naj ji Teritorialna obramba (TO) preda orožje, pobudo za njeno ustanovitev pa je dal Anton Krkovič, potem ko je kot takratni načelnik kočevskega oddelka za Ljudsko obrambo 17. maja 1990 videl, kako so vojaki JLA iz občinskega štaba TO v Kočevju odvažali orožje.

Slovesnosti v ljubljanski Križankah, ki so jo pripravili Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever, Slovenska vojska in Policija, se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Organizatorji so na prireditev povabili vse takratne ključne akterje, med katerimi sta se slovesnosti po napovedih udeležila načelnik štaba teritorialne obrambe v času osamosvojitvene vojne Janez Slapar in prvi vodja policijskih specialcev Vinko Beznik, medtem ko takratnega načelnika MSNZ Krkoviča in takratnega obrambnega ministra Janeza Janše po poročanju medijev ni bilo.

STA