Kultura

FOTO: Zaživele so Zgodbe iz sekreta

Nejc Simšič
4. 10. 2015, 19.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V ljubljanskem Kinodvoru so ljubitelji slovenskega filma po petih letih, odkar so film dejansko snemali, končno dočakali njegovo premiero. Na velikem platnu je tako zaživela črna komedija Zgodbe iz sekreta, prvi celovečerec Gregorja Andolška in Tijane Zinajić.

Marko Vavpotič

Režijo in scenarij filma o izgubljenih 35-letnikih podpisujeta Gregor Andolšek in Tijana Zinajić. Zgodbe iz sekreta predstavljajo bežen vpogled v življenje umetnice Azre, bodočega očeta Jurčka in Pesnika.

Leta 1991 so trije najstniki na stranišču ljubljanskega kluba K4 zapisali: »Pesnik, Azra, Jurček za vedno!« To je izhodišče za dogajanje v filmu, ki je postavljeno v leto 2013. Trije 35-letniki še iščejo svoj pravi prostor v družbi. Azra, ki jo v filmu odigra Zinajićeva, je uspešna umetnica, ki pa, ko je sama, joče. Jurček, vlogo je prevzel Gregor Zorc, je bodoči oče, ki noče biti gej.

Pesnik, odigral ga je Primož Pirnat, pa ne ve, ali bi taval ali ne. »Ko sva se ozirala vase in na sovrstnike, sva ugotavljala, da smo polni nervoz in tesnob. Kaj je tisto, kar smo naredili narobe? Sprejeli smo odgovornosti, ustvarili smo si kariere, družine in še vedno smo se družili in zabavali ... Ali smo sledili svojim sanjam? Ali smo se mogoče le prilagodili? Ali smo nekje na poti zgrešili in smo, čeprav navidezno uspešni, ostali izgubljeni kot najstniki, a brez energije in poleta, ki ju najstniki imajo. Posnela sva film o nečem, kar poznava. Brez odgovorov, brez receptov in brez denarja. Veliko ljudi se nama je pridružilo. Z joto, golažem in sendviči smo posneli film o izgubljenih 35-letnikih,« je povedal režiserski dvojec, ki je na premieri doživel bučen odziv gledalcev.