Svet

Gre za najhujšo begunsko krizo v Evropi po drugi svetovni vojni

STA
4. 10. 2015, 20.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Evropsko unijo je od začetka letošnjega leta do konca septembra ilegalno vstopilo okoli 630.000 migrantov, je v pogovoru za francoske medije danes dejal izvršni direktor agencije EU za zunanje meje (Frontex) Fabrice Leggeri.

Reuters

Kot je poudaril v pogovoru, ki ga bosta francoska dnevnika Dernieres nouvelles d'Alsace in l'Alsace v celoti objavila v ponedeljek, gre za najhujšo begunsko krizo v Evropi po drugi svetovni vojni.

Leggeri je ob tem pozval k sodelovanju med evropskimi državami in ocenil, da bi morale članice EU razumeti, da bi bilo koristneje, če bi svoje policiste nameščale na zunanjih mejah unije, namesto da jih pošiljajo na svoje meje oz. notranje meje EU.

"Če bo vsaka država krizo reševala po svoje, ne da bi se usklajevala s sosedami, se bo tok beguncev še naprej prelival iz države v državo, kar bo na škodo vseh," je opozoril.

Ob tem je izrazil prepričanje, da bi se razmere na grških mejah znatno izboljšale že, če bi grškim oblastem na zunanji meji pomagalo tisoč ali dva tisoč evropskih policistov.