Svet

Obama: ZDA pripravljene sodelovati z Rusijo in Iranom v Siriji

STA
28. 9. 2015, 18.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je danes v Združenih narodih potrdil, da so ZDA pripravljene sodelovati z Rusijo in Iranom pri iskanju rešitve za vojno v Siriji. Zavrnil pa je podporo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, ki ga Moskva in Teheran želita ohraniti na oblasti.

V govoru na splošni razpravi 70. zasedanja Generalne skupščine ZN je tudi potrdil, da ZDA ne želijo nove hladne vojne z Rusijo zaradi konflikta v Ukrajini, kljub ameriškim sankcijam proti Moskvi zaradi posredovanja v Ukrajini.

Branil je tudi začasni dogovor, ki ga je šesterica držav podpisala julija z Iranom o njegovem jedrskem programu, ameriški kongres pa je pozval k odpravi gospodarskega embarga proti Kubi, za katerega je dejal, da ga ne bi smelo več biti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"ZDA so pripravljene sodelovati z vsemi državami, tudi z Rusijo in Iranom, za rešitev konflikta v Siriji", je v govoru dejal Obama ter poudaril, da pa je treba priznati, da se "po toliko prelite krvi in moriji ne more vrniti na status quo pred začetkom vojne".

Sirskega predsednika Asada je obtožil, da je tiran, ki "pobija nedolžne otroke". V posredni kritiki stališča Moskve pa je obsodil logiko podpiranja tiranov, kot je Asad, z izgovorom, da bi bila alternativa še slabša.

Ocenil je, da bo kompromis ključnega pomena pri končanju državljanske vojne v Siriji, da pa realizem narekuje "vodeno tranzicijo" stran od Asada k vključujočemu voditelju, poroča britanski BBC.

Rusija in Iran menita, da je sedaj prioriteta v Siriji boj proti džihadistom Islamske države, ki nadzirajo polovice države, in ne sprememba režima v Damasku.

Visoke predstavnike v GS ZN bosta danes nagovorila tudi ruski predsednik Vladimir Putin in iranski predsednik Hasan Rohani. Kot navaja AFP, naj bi se Putin, s katerim se bosta sicer danes v New Yorku sestala z Obamo, v govoru zavzel za oblikovanje razširjene koalicije za boj proti skupini Islamska država.